Aluevaltuusto: Tässä on Lapin uusi alue­val­tuus­to – katso val­tuu­tet­tu­jen kuvat

Tulospalvelu: Katso tästä Lapin hy­vin­voin­ti­alueen ja koko Suomen vaa­li­tu­los

Aluevaalit: Uusi alue­val­tuus­to on valittu – Mitä ta­pah­tuu seu­raa­vak­si?

Tiis­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä pa­la­taan pan­de­mian pe­rus­ta­sol­le, Län­si-Poh­jas­sa viisi uutta tar­tun­taa – Näät­saa­ren koulu Tor­nios­sa siirtyy etä­ope­tuk­seen tar­tun­to­jen vuoksi, Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä kolme tar­tun­taa ja Suo­mes­sa 331

-

18.00: Lapissa palataan epidemian perustasolle

Lapin sairaanhoitopiirissä palataan epidemian perustasolle. Asiasta päätti tiistaina kokoontunut Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä.

Käytännössä perustasolle palaaminen tarkoittaa sitä, että yläkoulujen ja 2. asteen oppilaitosten etäopetukselle ei ole enää tarvetta, eikä yli 16-vuotiaiden ryhmätoiminnan keskeytyksille.

Lisäksi koronakoordinaatioryhmä päätti esittää valtioneuvostolle,  että Kittilän alueella oleva ravintolasulku tulisi purkaa.

Kokoontumisrajoitusten purkamisesta päättää Lapin aluehallintovirasto. Tällä hetkellä Lapissa on kielletty kaikki yli kuuden henkilön kokoontumiset sisä- ja ulkotiloissa, ja ne ovat voimassa sunnuntaihin 11.4.2021 saakka. Mahdollisia ovat myös asteittaiset purkamiset.

14.40 Rovaniemellä rokotusvuorossa edelleen 70 vuotta täyttäneet

Rovaniemellä koronarokotusvuorossa ovat edelleen 70 vuotta täyttäneet. Tähän ikäluokkaan kuuluvat voivat varata aikoja rokotukseen. Aikoja tulee varattavaksi pieniä määriä kerrallaan. Varaamalla rokotusajan asiakas sitoutuu ottamaan sen rokotteen, jota kulloinkin on tarjolla.  Rokotusajan voi varata terveyspalveluiden sähköisestä ajanvarauspalvelusta tai puhelimitse numerosta 016 322 4913.

14.37 Koronaan liittyviä kuolemia oli pääsiäisen aikana 14

THL: Suomessa on todettu torstain jälkeen 14 uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemaa. Tehohoidossa on 45 potilasta, mikä on seitsemän vähemmän kuin viime viikon torstaina.

14.31 Lapin sairaanhoitopiirissä kolme uutta tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu pääsiäisen aikana kolme uutta tartuntaa. Yksi todettiin Kemijärvellä ja tartunta liittyy aiemmin Kemijärvellä todettuun tartuntaketjuun. Kaksi tapausta liittyy Rovaniemeen. Toinen on saanut tartunnan Etelä-Suomessa ja toinen on paikkakuntalainen, jonka tartunnan alkuperää ei vielä tiedetä.

Viime viikon perusteella tilanne Lapin sairaanhoitopiirissä on rauhallinen. Tartuntoja todettiin yhteensä kahdeksan, joista viisi todettiin ulkopaikkakuntalaisilla. Koronavirustestejä tehtiin viime viikolla yhteensä 3839 kappaletta, joista 3671 oli pika-antigeenitestejä. Positiivisia tuloksia suhteessa tutkimusmäärään oli 0,21 prosenttia.

12.05 Suomessa 331 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu 331 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Tiistain uusien tartuntojen myötä Suomessa meni myös rikki 80 000 koronavirustartunnan raja. Tartuntoja on todettu koko maassa epidemian aikana yhteensä 80 068 tapausta.

11.20 Pohjois-Ruotsin tartunnoista valtaosa brittimuunnosta

Jo neljä viidestä koronatartunnasta Pohjois-Ruotsin Norrbottenissa on peräisin viruksen niin kutsutusta brittimuunnoksesta, kertoo SVT.

Tuoreen raportin mukaan viikolla 12. Norrbottenin koronatapauksista 82 prosenttia koski viruksen brittimuunnosta. Eteläafrikkalaisen ja brasilialaisen virusmuunnoksen vahvistettuja tartuntoja Norrbottenissa ei ole ilmennyt.

Brittimuunnoksesta on tullut vallitseva koronatartuntojen lähde Ruotsissa. Vain yhdessä maakunnassa sen osuus oli pienempi kuin Norrbottenissa. Norrbottenissa on tällä hetkellä nelisenkymmentä ihmistä sairaalahoidossa koronainfektion johdosta. Näistä kymmenkunta on tehohoidossa.

9.08 Länsi-Pohjassa todettiin maanantaina viisi uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin maanantaina viisi uutta koronavirustapausta. Osa tapauksista liittyy Tornion Näätsaaren kouluun, joka on asetettu karanteeniin 15. huhtikuuta saakka. Koulu on etäopetuksessa karanteenin loppuun saakka.

Maanantaita edelsi hyvä jakso koronavirustartuntojen suhteen. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viikolla 13 (29.3.–4.4.) vain kaksi koronavirustapausta. Kahden viikon ilmaantuvuus laski lähelle perustasoa eli oli 11,7/100 000.

– Pohjois-Ruotsin tautitilanne on edelleen vaikea mikä näkyy myös Länsi-Pohjan tartunnoissa. Pohjois-Ruotsin kaivoksilta Suomeen palaavien on syytä käydä rajalla koronatestissä aina maahan palatessa, johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila muistuttaa.

Osalla koronavirustauti ilmenee vain lievillä flunssaoireilla.

– Jo lievienkin oireiden takia on syytä hakeutua koronavirustestiin epidemian leviämisen estämiseksi. Pääsiäisen lomareissulta palatessa tämä on erityisen tärkeää. Rajoitusten ja suositusten noudattaminen on edelleen hyvin tärkeää, sillä alueen tautitilanne voi huonontua nopeasti.

8.26 Torniossa Näätsaaren koulu siirtyy etäopetukseen

Näätäsaaren koulu Torniossa siirtyy etäopetukseen mahdollisen joukkoaltistumisen vuoksi.

– Koulussa on havaittu yksi tai useampi koronatartunta. Joukkoaltistuminen on tapahtunut ennen pääsiäistä, kertoo sivistystoimenjohtaja Ilkka Halmkrona.

Tieto tartunnasta tuli maanantaina illalla. Koulussa on noin 40 oppilasta luokilla 1–3.

– Koulu on etäopetuksessa näillä näkymin 15. huhtikuuta saakka. Tilanne on Torniossa on ollut hyvin rauhallinen, joten siksi tämä tuli yllätyksenä, Halmkrona kertoo.

Näätsaaren koulu siirtyy etäopetukseen toista kertaa. Viime vuonna pandemian alussa koulu meni kiinni, sittemmin aiheettomaksi osoittautuneen tartuntaepäilyn vuoksi.