Tähtijuttu: Sallaan muut­ta­nut brit­ti­per­he muunsi kou­lu­bus­sin ma­joi­tus­ti­lak­si

Kolumni: Tunsin kerran nuoren ve­nä­läis­mie­hen, ja nyt mietin, onko hän kut­sun­to­ja pa­ke­ne­vien jou­kos­sa

Tiis­tain ko­ro­na­koos­te: Poh­jois-Nor­jas­ta pääsee kohta Suomeen va­paas­ti, Ro­va­nie­men yö­ker­ho­ket­jus­sa jo 9 tar­tun­taa – al­tis­tu­nei­ta ke­ho­te­taan uu­del­leen tes­tei­hin, Enon­te­kiöl­lä yksi tar­tun­ta

20.26: Norjan rajalla kulku vapautuu maanantaina, Ruotsin rajalla testausrumba jatkuu

Suomessa ensi maanantaina voimaan astuva matkustusmalli ei koske Pohjois-Norjan rajaseutua eli Omasvuonon, Kaivuonon, Raisin, Koutokeinon, Kaarasjoen, Tenon, Uuniemen ja Etelä-Varangin kuntia.

– Tämä tarkoittaa sitä, mikäli henkilö asuu tai oleskelee Norjan rajayhteisön kunnissa – kun hän tulee Suomeen, hänen ei tarvitse näihin terveysturvallisuustoimiin osallistua, sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen sanoi tiistai-iltana tiedotustilaisuudessa.

Listaa päivitetään, luultavasti kahden viikon välein.

Ruotsin rajalla täyden koronarokotussarjan saaneet, puolessa vuodessa koronataudin sairastaneet ja alle 16-vuotiaat saavat tulla vapaasti. Muilta vaaditaan yhtä tai kahta testiä.

– Tässä korostaisin, että rokotukset ovat varmasti kaikista turvallisin maahantuloa ja matkustusta helpottava keino, Puumalainen sanoo.

Lue lisää: Del­ta­muun­nos sai hal­li­tuk­sen tiu­ken­ta­maan tur­val­li­sen maan mää­ri­tel­mää: Poh­jois-Nor­ja sopii jouk­koon, Ruotsi ei – Katso maa­nan­tai­na voimaan tulevat uudet ra­ja­toi­met

15.25: Lapin sairaanhoitopiirissä raportoitu tiistaina yhdeksän tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä on raportoitu tiistaihin mennessä yhteensä yhdeksän tartuntaa. Tartunnoista kahdeksan liittyy yökerho Half Moonin tartuntaketjuun Rovaniemellä ja yksi

Yksi tartunta todettiin maanantaina Enontekiöllä ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä. NRK:n tietojen mukaan henkilö oli yrittänyt päästä rajan yli Norjaan, mutta käännytetty rajalta takaisin Suomeen koronavirustartunnan takia.

14.57: Rovaniemen yökerhossa altistuneita kehotetaan uudelleen testattavaksi

Rovaniemellä Half Moon -yökerhossa tapahtuneesta joukkoaltistumisesta on tiistaihin mennessä todettu yhteensä yhdeksän koronavirustapausta.

Tartunnoista kaksi todettiin maanantaina ja kuusi tiistaina. Kokonaismäärään on laskettu myös altistumisen aiheuttanut tartunta, joka todettiin viikonloppuna.

Altistumiset tapahtuivat viikonloppuna yökerho Half Moonissa lauantain ja sunnuntain (3.–4. heinäkuuta) välisenä yönä kello 24–03.

Kaikkia altistuneita kehottamaan menemään testeihin 3–5 päivän kuluessa altistumisesta eli torstain ja perjantain aikana. Altistuneiden tulee välttää kontakteja siihen asti, kunnes testitulos varmistuu.

Jo testeihin ehtineitä kehotetaan menemään uudelleen testattavaksi torstain ja perjantain aikana.

13.56: Sodankylässä runsaasti rokoteaikoja tarjolla

Sodankylässä on jaossa runsaasti koronarokoteaikoja kuluvalle viikolle ja ajan voi nyt saada hyvin nopeasti, kunta tiedottaa. Tällä hetkellä Sodankylässä rokotetaan Pfizer Biontech Comirnaty -rokotteella.

Kaikki 16 vuotta täyttäneet ja tätä vanhemmat voivat varata rokoteajan soittamalla Hyvinvointikeskus Sopukan ajanvarausnumeroon 020 692 884 (ma–pe klo 8–14).

Rokoteajan voi varata myös soittamalla suoraan numeroon 040 579 9199 (ma–to klo 8–15.30 ja pe klo 8–13.30). Tässä numerossa ei ole takaisinsoittopalvelua, ja numerosta annetaan ainoastaan koronarokotusaikoja.

Viime viikon (vko 26) tilaston mukaan Sodankylässä 56,6 % on saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen ja 20 % toisen rokoteannoksen.

13.50: Taudin ilmaantuvuus on lähes kaksinkertaistunut kahdessa viikossa

Koronaviruksen ilmaantuvuus on Suomessa kaksinkertaistunut kahden viimeisen viikon aikana. Ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on nyt koko maassa lähes 40. Kaksi viikkoa sitten ilmaantuvuusluku oli hieman alle 20.

Väkilukuun suhteutettuna tartuntoja on nyt eniten Päijät-Hämeen alueella, jossa ilmaantuvuusluku on 70. Kaksi viikkoa sitten ilmaantuvuus oli alueella vähän alle 30. Luvut ovat pyöristettyjä.

Toiseksi suurinta taudin ilmaantuvuus on Uudellamaalla, jossa luku on 66. Suhteessa tartuntoja on runsaasti myös Kymenlaaksossa (59), Kainuussa (47), Varsinais-Suomessa (45) ja Etelä-Karjalassa (40).

Ainoat alueet, joissa koronavirustartuntojen ilmaantuvuus on kahden viikon ajalta laskussa, ovat Keski-Pohjanmaa (ilmaantuvuusluku nolla), Itä-Savo (3), Lappi (3), Länsi-Pohja (3) ja Ahvenanmaa (7).

12.11: THL: Suomessa on todettu 222 uutta koronatartuntaa

Suomessa on raportoitu 222 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viime viikon aikana on raportoitu 2 182 tartuntaa, mikä on 1 106 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 96 791.

Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 41 ihmistä, joista tehohoidossa on yhdeksän.

10.14: Länsi-Pohjassa ei uusia tartuntoja

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ei ole todettu tiistaina uusia tartuntoja. Viime viikolla tartuntoja todettiin yhteensä kuusi Länsi-Pohjan ja kaksi Lapin sairaanhoitopiirissä.

Maanantain koronauutisia:

Iin Autokeitaalla on voinut altistua koronalle

Iin Autokeitaan ravintolassa on asioinut perjantaina 2. heinäkuuta henkilö, joka on sittemmin todettu koronapositiiviseksi. Mahdollinen altistuminen on voinut tapahtua kello 19–20.

Viranomaiset muistuttavat, että lievilläkin oireilla on tärkeää käydä testissä, sillä esimerkiksi rokotetuilla henkilöillä koronaviruksen oireet voivat olla lieviä. Koronan oireita ei voi erottaa muiden virustautien oireista ilman testaamista.

Rovaniemellä on voinut altistua virukselle yökerhossa

Rovaniemellä yökerho Half Moonissa on voinut altistua koronavirukselle viime viikonloppuna.

Altistumisia on voinut tapahtua lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 3.–4. heinäkuuta kello 24–03. Kaikkia kyseisessä yökerhossa mainittuna aikana vierailleita kehotetaan hakeutumaan testattavaksi, vaikka oireita ei ilmaantuisikaan.

Altistuminen liittyy viikonloppuna ilmenneeseen koronavirustartuntaan Rovaniemellä. Henkilö on saanut tartunnan ulkomailta.

Viikonlopun tartunnat: Lapin sairaanhoitopiirissä yksi uusi tapaus, Länsi-Pohjassa neljä

Viikonlopun aikana Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettiin yksi uusi tartunta. Se todettiin Rovaniemellä ja henkilö on saanut tartunnan ulkomailta. Yhteensä alueella todettiin viime viikolla kaksi tartuntaa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin neljä koronavirustapausta viikonlopun aikana. Viime viikolla todettiin yhteensä kuusi tartuntatapausta, joista viisi todettiin ulkopaikkakuntalaisilla henkilöillä. Tapauksista kaksi on peräisin Ruotsin puolelta.