Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Arvostelu: Kuvia muis­ti­sai­rau­des­ta

Tie­dät­kö, missä on Pil­pa­nen? – Ro­va­nie­mi-vii­kon retki vie sinne ja Pe­run­ka­jär­vel­le

Rovaniemi-viikon retkellä tutustaan jyrkkäpiirteiseen Pilpaseen.
Rovaniemi-viikon retkellä tutustaan jyrkkäpiirteiseen Pilpaseen.

Rovaniemi-viikon perinteisiin kuuluu yhteinen bussiretki keskustan ulkopuolella sijaitsevaan kohteeseen. Tänä vuonna retki suuntautuu Perunkajärven kylään, joka sijaitsee noin 40 kilometriä Rovaniemen keskustasta.

Retkellä kuullaan mielenkiintoisia tarinoita kylän historiasta sekä tutustutaan niin omatoimisesti kuin yhdessä kyläoppaiden kanssa Pilpasen vaaran maisemiin. Retken kokonaisuuden päättää Perunkajärven kylätalon iltamat, joissa yleisöä viihdyttävät Kunnan Pojat ja taikuri Timo Kulmakko.

Bussiretken aikana kylästä kertoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Hillevi Vitikka. Vitikan ja muiden kyläaktiivien yhteistyössä ilmestyi vuonna 2020 kirja Perunkajärven historiasta. Kyläläisten muistelmat olivat antoisa matka elämäntarinoihin tiettömien taipaleiden takana. Kylässä onkin tekeillä jo uusi opus alueen luonnosta ja kulttuurista.

Retki kuljettaa tutustumaan Rovaniemellä hieman vähemmän tunnettuun luontokohteeseen Pilpasen vaaralle. Maisemasta tunnistettavasti kohoava, jyrkkäpiirteinen Pilpanen on vaikuttava näky, ja maisemat huipulta lumoavat kulkijan. Vaaraa ympäröi metsien suojelualue, joten alueella voi ihailla vanhaa metsää.

Vaaralle on lyhyt kävelymatka, joka sisältää myös hieman nousua. Retkelle suositellaan ottamaan mukaan hyvät kengät, retkieväät ja säänmukaisen varustus. Retkikohteessa ei ole nuotiopaikkoja tai muita fasiliteetteja.

Pilpaselta matka jatkuu kohti Perunkajärven kylätaloa, jossa tarjolla on omakustanteinen keittoateria ja kahvit sekä arpajaiset. Kylävierailun illan kruunaavat iltamat, joiden ohjelma sopii kaikenikäisille. Iltamiin on vapaa pääsy.

Retken järjestää Rovaniemen kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä Perunkajärven kyläyhdistyksen kanssa.

Kyläretki Perunkajärvelle la 11.9. Bussikuljetukset lähtevät kaupungintalon parkkipaikalta klo 14.30, paluu klo 19.30. Mukaan mahtuu max. 50 henkilöä. Ilmoittautumiset viimeistään 9.9. täällä. Lisätietoja Roosa Nevala p. 0400 518235.