Tästä on ro­man­tiik­ka­ris­tei­ly kaukana – Han­nu-Pek­ka Björk­man hyytää roo­lis­saan

Kriitikko Pekka Eronen kertoo, miksi väkevä Ikitie-elokuva kannattaa katsoa.

Hannu-Pekka Björkman hyytää roolissaan salaisen poliisin agenttina Stalinin Neuvostoliitossa.
Hannu-Pekka Björkman hyytää roolissaan salaisen poliisin agenttina Stalinin Neuvostoliitossa.
Kuva: ANDRES TEISS

Ikitie

**** Jotkut ihmiset lipuvat elämässä sujuvasti läpi ajan virran. Toisista taas historia ottaa semmoisen niska-perus -otteen, että rutina vain käy, ja haaveet putoilevat taskuista.

Jussi Ketola kuuluu ikäväkseen jälkimmäisiin. AJ Annilan väkevässä elokuvassa Tommi Korpela esittää Antti Tuurin romaanin rehtiä pohjalaista isäntämiestä. Hän yrittää 1930-luvun Suomessa elää pasifistina, irrallaan ympärillä vellovasta vihasta.

Kuitenkin Lapuan liikkeen miehille myös Ketola on niin punainen vaate, että hänet kiskotaan väkisin pois kotoaan ja muilutetaan itärajalle. Hän pakenee vainoajiensa luoteja yli rajan ja herää sairaalassa Petroskoissa.

Stadilainen aksentti tökkää korvaan

Ketola lähetetään vakoojaksi Hopea-kolhoosiin. Siellä amerikansuomalaiset siirtolaiset yrittävät perustaa työläisten sosialistista paratiisia.

Koska ajat ovat mitä ovat, ja tarina on tosi, rakennetaan sitäkin paratiisia helvetin reunalle. Stalinin Neuvostoliiton vainoharhainen kyttäyskoneisto ei hellitä pelinappulastaan, joka tahtoisi jättää vakoilutouhut vähemmälle. Rakkaus amerikkalaisen Saran (Sidse Babett Knudsen) kanssa viriää synkkien pilvien alla.

Korpela on Ketolana humanisti, joka repivinäkin aikoina yrittää rakentaa jotakin: koteja, perhettä, tulevaisuutta. Nöyrä rooli puhuttelee, vaikka näyttelijän venyttelevä, lievästi stadilainen aksentti vähän korvaan tökkääkin.

Ihminen on sittenkin pieni

Kolhoosin onnen hetkistä ohjaaja väläyttää kuvia, joita auvoisempia ei ole nähty sitten Stalinin ajan propagandafilmien. Toisaalta Ketola nähdään usein massiivisia taustoja vasten. Ihminen on sittenkin pieni, kun ajat vyöryvät vimmalla.

Usein sanotaan, että elokuva on yhtä vakuuttava kuin sen konnahahmo on. Siinä suhteessa Ikitie osuu kymppiin. Hannu-Pekka Björkman hyytää ja härnää salaisen poliisin hihittelevänä Kallosena.

Rooli ravistelee kahta kauheammin, kun saman näyttelijän on viimeksi nähnyt laulamassa Pieniä sammakoita M/S Romanticin risteilyisäntä Jockena.

TV1 sunnuntai 29.9. klo 21.05