Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Tässä ovat kaikki Suuren Jour­na­lis­ti­pal­kin­non eh­dok­kaat – pal­kin­not jaetaan kuu­kau­den ku­lut­tua

Vuoden juttu-palkinnon saajaksi ehdolla esimerkiksi juttusarjallaan matkailualan kausityöntekijöiden kohtelusta kirjoittanut Lapin Kansan toimittaja Niina Lavia.

Vuoden juttu -kategoriassa juttusarjallaan matkailualan kausityöntekijöiden kohtelusta Lapissa ehdolla oleva Lapin Kansan toimittaja Niina Lavia.
Vuoden juttu -kategoriassa juttusarjallaan matkailualan kausityöntekijöiden kohtelusta Lapissa ehdolla oleva Lapin Kansan toimittaja Niina Lavia.
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suuren Journalistipalkinnon ehdokkaat on julkistettu. Palkinto jaetaan tänä vuonna neljässä kategoriassa joita ovat vuoden journalisti, vuoden juttu, vuoden alueellinen juttu ja vuoden uudistaja.

Vuoden journalisti -ehdokkaina ovat Ylen Moskovan-kirjeenvaihtajana työskentelevä Heikki Heiskanen, Ilta-Sanomien Venäjä-journalisti Arja Paananen sekä Helsingin Sanomien musiikki- ja kulttuuritoimittaja Vesa Sirén, joka tunnetaan myös ulkomaanreportterina, tutkivana journalistina ja haastattelijana.

Raadin mukaan Ylen Heiskasella on mestarillinen kyky tehdä havaintoja ja kertoa niistä kiinnostavasti eri yleisöille.

– Heiskanen työskentelee poikkeuksellisissa oloissa Putinin Venäjällä, jossa sananvapauden tila on käynyt yhä ahtaammaksi, palkintolautakunta perustelee tiedotteessa.

Paanasta taas kuvataan taitavaksi ja näkemykselliseksi Venäjä-journalistiksi, joka esimerkiksi selvitti, millaista propagandaa Johan Bäckman syöttää Venäjällä.

Siréniä taas kuvataan journalistiksi, jonka monipuolisuus hakee vertaistaan.

– Musiikki- ja kulttuuritoimittajana hän on Suomen huippua, mutta hän on profiloitunut vahvasti myös omaäänisenä ulkomaanreportterina, tutkivana journalistina ja haastattelijana.

Ehdotuksia tänä vuonna tuli yhteensä yli 2 500.

– Hyviä ehdotuksia tuli ilahduttavan paljon ja monipuolisesti sekä alan sisältä että yleisöltä. Yksittäisistä aiheista erottuivat itäraja ja Venäjä, toisaalta esille nousi laadukas yleisöiden jokapäiväiseen arkeen liittyvä journalismi, kertoo tiedotteessa palkintolautakunnan puheenjohtaja ja Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan toimituspäällikkö Minna Asikainen.

Tiktokia, kausityöntekijöiden kohtelua ja koulukonetta

Vuoden juttu -kategoriassa ehdolla ovat Lapin Kansan toimittaja Niina Lavia juttusarjallaan matkailualan kausityöntekijöiden kohtelusta Lapissa.

– Lavian tekemät paljastukset ovat maakuntalehdessä poikkeuksellisia. Lapin pääelinkeinoon puuttuminen vaati myös rohkeutta, raati perustelee.

Lue myös
Lapin Kansan Niina Lavia on ehdolla Suuren jour­na­lis­ti­pal­kin­non saa­jak­si

Ylen työryhmä Tiktokia käsittelevästä jutustaan Masentava sovellus, jossa käytettiin apuna tekoälyllä luotua hahmoa.

– Visuaalisesti taitavasti toteutettu juttu julkaistiin verkossa ja tv-uutisissa, ja se herätti eri yleisöitä miettimään, millaisen otteen algoritmi voi nuorista saada, raati toteaa.

Kolmantena ehdolla on Ylen työryhmä Ylen Koulukoneesta ja siihen liittyvästä uutisjutusta, jotka kertoivat Suomen kouluista.

Koulukone-juttu herätti julkaisunsa aikana vilkasta keskustelua ja sai niin kehuja kuin kritiikkiä.

– Koulukone onnistui kertomaan kouluista uusia ja yllättäviä tietoja ja herätti runsaasti yhteiskunnallista keskustelua koulujen tilanteesta, eriytymisestä ja oppimistuloksista sekä uutisjournalismin merkityksestä, raati sanoo.

Ukrainalaisten pakkosiirrosta kertova juttu ehdolla

Vuoden uudistaja -kategoriassa ehdolla ovat MTV:n studiouudistuksesta ja visuaalisesta ilmeestä vastanneet Johannes Kantelinen ja Petteri Ryynänen, eeva.fi-digimediaa uudistanut A-lehtien naisten median vetäjä Mari Paalosalo-Jussinmäki sekä Tekniikan Maailman TM Tuuma -tekoälysovelluksen kehittämisestä vastanneet Heikki Manninen ja Sami Rainisto.

Vuoden alueellinen juttu -kategoriassa jutullaan Ukrainan pakolaisten pakkosiirrosta Oulussa ehdolla olevat Silja Aitoaho (vas.) ja Antti Pasanen Kalevasta.
Vuoden alueellinen juttu -kategoriassa jutullaan Ukrainan pakolaisten pakkosiirrosta Oulussa ehdolla olevat Silja Aitoaho (vas.) ja Antti Pasanen Kalevasta.
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Vuoden alueellinen juttu -kategoriassa ehdolla ovat Joonas Immonen Maaseudun Tulevaisuudesta jutullaan kuntien haavoittuvuudesta, Svenska Yle Österbottenin Moa Mattfolk jutullaan pietarsaarelaisen gynekologin epäasiallisesta käytöksestä sekä Kalevasta Antti Pasanen ja Silja Aitoaho jutullaan Ukrainan pakolaisten pakkosiirrosta Oulussa.

Palkinnot jaetaan maaliskuun 6. päivänä eli kuukauden kuluttua.

Suuri Journalistipalkinto on Päätoimittajien yhdistyksen vuosittain myöntämä palkinto, jolla tuetaan ja edistetään laadukasta journalismia. Suomessa palkintoa on myönnetty vuodesta 2001.