Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen ja pal­kan­saa­ja­jär­jes­tö­jen yh­teen­ot­to näyttää väis­tä­mät­tö­mäl­tä

Kolumni: Ur­baa­ni­suo­ma­lais­ten li­han­syö­jien it­se­pe­tos etsii ver­tais­taan kaupan li­ha­tis­kil­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Taimen huo­mioi­ta­va Sie­ri­lä-sel­vi­tyk­sis­sä

Kemijokeen suunnitellusta Sierilän voimalaitoksesta on taitettu peistä jo pitkään. Toteutuessaan voimalaitos tuhoaisi Keski-Kemijoen viimeiset vapaat virta-alueet ja löisi lopullisen naulan mahtavan joen arkkuun.

Sierilän rakentamista suunnitteleva Kemijoki Oy on teettänyt lupaprosessin osana arvioita siitä, miten voimalaitoksen rakentaminen vaikuttaisi alueella eläviin uhanalaisiin lajeihin. WWF:n saamien tietojen mukaan taimenta ei ole huomioitu selvityksissä erikseen suojeltavana uhanalaisena lajina, vaan ainoastaan osana laajempia kalatalousvaikutuksia. Taimen tarvitsee suojelua: se on arvioitu Suomessa erittäin uhanalaiseksi pohjoisimman Lapin eteläpuolella.

Taimenen tiedetään lisääntyvän Sierilän voimalaitoksen vaikutusalueella. On hyvin todennäköistä, että alueen koskissa elävien ja sivujoissa kutevien kalojen joukossa on istutettujen yksilöiden lisäksi myös Kemijoen vesistössä eläviä arvokkaita luonnonkaloja.

Mahdollisen voimalaitoksen vaikutusalue on Kemijoen pääuoman viimeinen luonnontilainen osuus ja käytännössä ainoa laaja virtavesikalojen lisääntymis- ja elinalue Kemijoen pääuomassa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.