Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Suomi on tehnyt ison virheen

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on tehnyt täydellisen takinkäännöksen. Luottamukseen ja hyviin naapurisuhteisiin perustuva politiikka on muuttunut aseteknologiaa ja sotilasliitoon tukeutuvaan politiikkaan.

Suomi on profiloitunut Euroopan maaksi, jolla on vahva armeija ja moderni asearsenaali. Yhdysvalloista on tilattu hävittäjiä ja muuta sotakalustoa. Valmisteilla on salaa sopimus, joka takaa Yhdysvalloille laajan toimintaoikeuden maaperällämme.

Suomen asema alkaa muistuttaa Israelin tilannetta, jossa ympärillä on suuri arabimaanosa ja maa on jatkuvien hyökkäysten kohteena. Israel on aseistautunut ydinaseilla ja elämää varjostaa jatkuva pelko.

Suomen naapurina on sotilaallisesti voimakas suurvalta Venäjä. Suomi haastaa sen kilpavarustelullaan. Suomesta on tulossa valtio, jonka voimavaroja tullaan kokeilemaan, koska johdetaanhan maatamme Naton strategian ja oppien mukaisesti silmällä pitäen koko Euroopan ja lännen turvallisuus.

Suomalaiseen yhteiskuntaan tämä tietää kiristyvää ilmapiiriä ja jatkuvaa uhkaa. Se muuttaa demokratian rakenteita ja kansalaisten mahdollisuuksia päättää maansa kohtalosta ja linjasta.

Suomi on historia saatossa erikoistunut takinkääntömaaksi. Näin kävi toisen maailmasodan jälkeen, kun se karkotti aseveljensä Saksan fasistiarmeijan. Nyt Suomi luopui rauhanomaisesta sitoutumattomuuspolitiikasta osaksi lännen aseteollisuutta ja Yhdysvaltain maailmanherruutta.

Kova kovaa vastaan on Suomen uusi oppi, eikä tarvitse olla kovinkaan suuri tietäjä kun ennustaa, ettei tästä hyvää seuraa. Toivotaan vaan, ettemme enää tämän enempää ole laajentamassa Ukrainan sotaa ärhentelyllämme, vaan pyrimme siihen, että sota Ukrainassa pysyy rajoitettuna ja rauhanneuvottelut saadaan aikaan.

Suomi on tehnyt suuren historiallisen virheen, kun se yhdisti Ukrainan ja maamme tilanteen toisiinsa ja levitti maailmalle huhua, että "ei sitä koskaan tiedä milloin Venäjä hyökkää maahamme".