Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Suomi ja Ruotsi voivat vah­vis­taa Naton krii­sin­kes­tä­vyyt­tä

Näkökulma

Suomen ja Ruotsin välistä sotilaallista yhteistyötä on jo syvennetty monella tasolla. Yhteistyön tavoitteena on parantaa maiden puolustusvalmiuksia, mahdollistaa yhteinen operatiivinen toiminta ja edistää yhteisiä maanpuolustuksellisia etuja, mukaan lukien Itämeren alueen turvallisuustilanteen vahvistaminen. Tullessaan osaksi Naton puolustussuunnittelua Pohjoismaiden alueesta voisi muodostua yhtenäinen sotilasstrateginen kokonaisuus.

Siviilipuolustuksen osalta Ruotsin ja Suomen sisäministerit allekirjoittivat helmikuussa 2021 linjauksen yhteistyön syventämisestä. Kuukautta aiemmin lanseerattiin Hanaholmen-aloite, yhteinen kriisivalmiuskurssi, jonka presidentti SauliNiinistö kuvaili olevan ”...arvokas askel oikeaan suuntaan Ruotsin ja Suomen siviilikriisinvalmiuden kehittämisessä”. Kurssi luotiin Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun ja Suomen Turvallisuuskomitean yhteistyönä, ja osallistujat olivat valtiollisten ja alueellisten viranomaisten, kansalaisyhteiskunnan, ja elinkeinoelämän edustajia.

Hanaholmen-aloitteen ohjelmarakenne pohjautuu seitsemään siviilivalmiuden kulmakiveen, jotka Nato on määrittänyt erityisen tärkeiksi yhteiskunnan kriisinkestävyydelle. Niihin lukeutuvat energiahuolto, logistinen järjestelmä ja suurten väestöliikkeiden hallintavalmius.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.