Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Kolumni: Turha kuolema herätti ruot­sa­lai­set

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Suomi ei kuulu enää maail­man kou­lu­te­tuim­piin kan­sa­kun­tiin ja op­pi­mis­tu­lok­set­kin las­ke­vat – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä on se, ettei opil­li­sen alamäen syitä vie­lä­kään tiedetä

Pääkirjoitus // 13.1.2023

Suomalaisilla on tapana ylpeillä korkealla koulutustasollaan, vaikka opilliseen leuhkuuteen ei ole ollut aikoihin syytä. Kansainvälisessä vertailussa suomalaisnuorten koulutustaso on jo OECD-maiden keskitason alapuolella – Suomi löytyy listalta Chilen ja Turkin välistä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön sivistyskatsauksen sanoma on yhtä karu. Koulutustaso ei ole noussut Suomessa 1990-luvun jälkeen ja nuorten oppimistulokset ovat laskeneet koko 2000-luvun. Esimerkiksi lukutaidossa ja matematiikassa osaamisen heikkeneminen vastaa jopa kahden vuoden oppimista.

Sosiaaliseen taustaan ja sukupuoleen liittyvät erot – korkeasti koulutettujen vanhempien lapset ja tytöt pärjäävät paremmin – oppimistuloksissa ovat kasvaneet.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.