Live: Katso tästä Arctic Volleyn ja Vam­pu­lan ottelu kello 17

kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Suomi alkaa val­mis­tel­la ra­joi­tuk­sia Kii­nas­ta tu­le­vil­le mat­kus­ta­jil­le – EU-mai­ta on suo­si­tel­tu vaa­ti­maan kai­kil­ta Kii­nas­ta saa­pu­vil­ta mat­kus­ta­jil­ta ne­ga­tii­vis­ta ko­ro­na­vi­rus­tes­tiä

Usea Euroopan maa on jo ilmoittanut ryhtyvänsä vaatimaan testejä. Joukon jatkoksi liittyivät torstaina Ruotsi ja Saksa.

Helsinki/Tukholma/Berliini
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi Twitterissä torstaina Suomen alkavan valmistella rajoituksia Kiinasta saapuville matkustajille Kiinan lisääntyneiden koronatartuntojen vuoksi. Arkistokuva.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi Twitterissä torstaina Suomen alkavan valmistella rajoituksia Kiinasta saapuville matkustajille Kiinan lisääntyneiden koronatartuntojen vuoksi. Arkistokuva.
Kuva: Lännen Media

Suomi alkaa valmistella rajoituksia Kiinasta tuleville matkustajille. Asiasta kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) Twitterissä torstaina seitsemän jälkeen illalla.

– Koronaministerityöryhmä päätti tänään illalla käynnistää valmistelun EU:n Kiinan koronatilanteeseen liittyvien päätösten kansallisesta toimeenpanosta, Kiuru tviittasi.

Keskiviikkona EU-maita voimakkaasti suositeltiin vaatimaan kaikilta Kiinasta saapuvilta matkustajilta negatiivista koronavirustestiä, joka pitäisi tehdä 48 tuntia ennen matkan alkua. Asiasta päätettiin EU:n puheenjohtajamaa Ruotsin kutsumassa kokouksessa, jossa myös suositeltiin kaikkia Kiinaan ja Kiinasta matkustavia käyttämään lentomatkansa aikana kasvomaskia.

Kiuru on aiemmin kertonut suhtautuvansa varovaisen myönteisesti siihen, että Suomi voisi vaatia Kiinasta saapuvilta matkailijoilta koronatestitodistuksen. Moni maa on jo aiemmin päätynyt samaan ratkaisuun.

– Tärkeintä olisi, että matkustajalla olisi jo valmiina ennakkotestitodistus maahan tultaessa, niin se ei rasittaisi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaa, Kiuru sanoi STT:lle.

Hallituslähde kertoi STT:lle torstaina, että asiassa ei ole vielä täyttä yhteisymmärrystä. Kokouksessa oli huolta esimerkiksi testaushenkilöstön riittävyydestä sekä halua siitä, että rajaviranomaiset olisivat vahvasti mukana valmistelussa.

Koronatartuntojen määrä Kiinassa on kasvanut sen jälkeen, kun maa purki tiukat koronarajoituksensa.

Ruotsi ja Saksa alkavat vaatia negatiivista testiä

Useampi Euroopan maa on jo ilmoittanut ryhtyvänsä vaatimaan testejä, joukossa muun muassa Britannia, Ranska, Italia ja Espanja. Joukon jatkoksi liittyi torstaina Ruotsi, joka alkaa lauantaista lähtien vaatia Kiinasta saapuvilta matkustajilta negatiivista koronatestiä.

Maan terveys- ja sosiaaliministeri Jakob Forssmed kertoi uutistoimisto TT:n mukaan, että testivaatimus on voimassa kolmen viikon ajan ja koskee aikuisia ja yli 12-vuotiaita lapsia riippumatta siitä, ovatko matkustajat rokotettuja vai ei. Testivaatimus ei koske Ruotsin kansalaisia eikä Ruotsissa tai EU-maissa pysyvästi asuvia.

Toimellaan Ruotsi haluaa jarruttaa uusien virusmuunnoksien leviämistä ja siten keventää terveydenhoidon kuormitusta.

Myöhemmin samasta linjauksesta ilmoitti Saksan terveysministeri Karl Lauterbach. Ministerin mukaan Saksa panee toimeen uudet rajoitukset lähiaikoina. Lauterbachin mukaan Saksa alkaa vaatia matkustajilta ainakin negatiivista pikatestiä ennen saapumista maahan. Lisäksi Saksa aikoo tehdä pistokokeita tunnistaakseen uusia virusmuunnoksia ja tutkia Kiinasta saapuvien lentojen jätevesiä, kertoi uutistoimisto AFP.

Euroopan ulkopuolella linjauksia Kiinasta saapuvien testivaatimuksista ovat tehneet ainakin Australia, Kanada ja Yhdysvallat.