ROPS: Ro­va­nie­men Pal­lo­seu­ra he­rät­tää huolta ja pet­ty­mys­tä – ­ky­syim­me tuntoja va­paaeh­toi­sel­ta, jä­se­nel­tä, kan­nat­ta­jal­ta ja ju­nio­ri­pe­laa­jien van­hem­mal­ta

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Pääkirjoitus
Tilaajille

Suomen Luon­to­pa­nee­li tarjoaa luon­to­ka­don tor­jun­taan työ­ka­lu­ja, joiden käytön suurin este on ta­lou­del­li­nen rea­li­teet­ti – silti tarjous on otet­ta­va va­ka­vas­ti

Pääkirjoitus // 4.7.2022

Suomen Luontopaneeli esittää, että 0,5–1 prosenttia bruttokansantuotteestamme sidotaan luonnon tilaa parantaviin ennallistamis- ja suojelutoimiin, jotta luontokato pysähtyisi. Bkt oli viime vuonna reilut 250 miljardia euroa, joten kyse on miljardeista. Lisäksi paneeli perää ekologista kompensaatiota luontohaitoista "aiheuttaja maksaa"-periaatteen mukaan ja maataloustukien kytkemistä ympäristön tilaa parantaviin toimiin.

Paneeli on järkyttänyt päättäjiä aiemminkin. Se on esittänyt 1,5 miljoonan talousmetsähehtaarin sekä jäljellä olevan ”luonnontilaisen ja vanhan" metsän tiukkaa suojelua, mikä viisinkertaistaisi täysin suojeltujen metsien pinta-alan. Taustalla on EU:n biodiversiteettistrategian tavoite – vähintään 30 prosenttia maa- ja merialueista tulee olla suojelussa 2030 mennessä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.