Suomen kansaa ei ole: Olemme sat­tu­mal­ta samassa maassa asuva ko­koel­ma itä­me­ren­suo­ma­lai­sia kieliä puhuvia heimoja

Suomen kansa on historialtaan hyvin sekalainen seurakunta. Keskinäinen geneettinen etäisyytemme on suurinta koko Euroopassa. Länsisuomalaisten ja itäsuomalaisten geenit ovat jopa enemmän eri maata kuin englantilaisten ja saksalaisten. Sama pätee kieleen. 1800-luvulla raumalaisilla ja iisalmelaisilla ei ollut kunnon yhteistä kieltä, sillä menneessä Suomessa läntinen ja itäinen puheenparsi poikkesivat toisistaan lähes yhtä paljon kuin ranska ja italia. Nykyinen yleiskieli on tekemällä tehty poliittinen luomus – kuten Suomen kansakin.

Tilaajille
Tilaajille
Luet Lapin Kansan uusintajuttua. Juttu on julkaistu alun perin 5.3.2017.

Helmikuussa 2017 meitä suomalaisia oli 5 509 767.

Tuolla populaatiolla katamme 0,075 prosenttia maapallon väestöstä. Kakkuviipaleeksi muutettuna osuutemme ihmiskunnasta on yhtä kuin murunen lautasen reunalla.

Maailman valtioiden joukossa olemme asukasluvulla mitattuna sijalla 112.  Edellämme on Tanska ja perässämme Kirgisia.

Suomea meistä puhuu äidinkielenään 88,7 prosenttia ja ruotsia 5,3 prosenttia. Muu äidinkieli on 6 prosentilla Suomen väestöstä.

Suomalaisia vuosilta 2016 ja 2017. Jussi-Pekka Taavitsaisen, Jaro Lundgrenin ja Aino Rosenholmin kuvasi porilainen Studio 1851. Studio käyttää 1850-luvun märkälevy-kollodion -menetelmää. Siinä kuva valmistuu alumiinilevylle heti kuvauspaikalla.
Suomalaisia vuosilta 2016 ja 2017.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.