Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus

Suomen ja Venäjän suhde on saa­vut­ta­nut uuden poh­ja­no­tee­rauk­sen – ilman Na­to-jä­se­nyyt­tä tur­val­li­suus­ti­lan­teem­me olisi vie­lä­kin huo­nom­pi

Nato-jäsenyys ei heikennä, vaan vahvistaa Suomen turvallisuutta.
Nato-jäsenyys ei heikennä, vaan vahvistaa Suomen turvallisuutta.
Kuva: Miila Kankaanranta, Mostphotos
Pääkirjoitus // 13.10.2023

Suomen ja Venäjän suhde on todennäköisesti heikoimmalla tasolla koskaan sitten toisen maailmansodan. Näin voidaan päätellä Suojelupoliisin (Supo) tuoreimmasta, vuosittain julkaisemasta kansallisen turvallisuuden katsauksesta.

Katsauksessa todetaan muun muassa, että "Suomen ja Venäjän suhteet ovat heikentyneet merkittävästi", ja että "Venäjä on valmis toimiin Suomea vastaan, jos katsoo sen tarpeelliseksi". Jos heikentymiskehityksen lähtöpisteeksi katsotaan vuoden takainen katsaus, jolloin tilanne oli jo ennätysheikko, nyt eletään äärimmäisen hyisesti puhaltavan itämyrskytuulen aikoja.

Syyt negatiiviseen kehitykseen ovat entisellään. Pääsyy on Venäjän brutaali, kansainvälisten sopimusten vastainen hyökkäys Ukrainaan. Sivusyitä ovat sen seuraukset – Suomen liittyminen Natoon, syventynyt vastakkainasettelu länsimaiden ja Venäjän välillä sekä lisääntyneet Venäjä-pakotteet.

Onni onnettomassa tilanteessa on se, että Suomi on ollut viime kesästä lähtien Naton täysivaltainen jäsenmaa. Jäsenyys 5. artikloineen suojaa meitä "Venäjän vaikuttamisen väkivaltaisimmilta muodoilta" eli suomeksi sanottuna sotilaalliselta hyökkäykseltä ja muulta täystuholta.

Jo vuosi sitten Supo arvioi katsauksessaan Suomeen kohdistuvan fyysisen ja kyberympäristöuhkan kohonneen. Se totesi, että kriittiseen infrastruktuuriimme – esimerkiksi sähkön ja energian jakeluverkkoon sekä tietoliikenneyhteyksiin – kohdistuu tiedustelun tai vaikuttamisen uhka, muttei pitänyt todennäköisenä, että Venäjä suuntaisi infraan lamauttavaa vaikuttamista "lähitulevaisuudessa".

Esillä oli tuolloin Tanskan ja Ruotsin rannikolla tapahtunut Nord Stream-kaasuputken vuoto, jota pidettiin tahallisena tekona. Sittemmin paljastui, että putki oli räjäytetty. Syyllistä ei tiedetä vieläkään varmuudella, mutta vahvin epäilty on ollut koko ajan Venäjä.

Nyt tiedetään, ettei Supon määrittelemä "lähitulevaisuus" yltänyt vuoden päähän. Viron ja Suomen välinen kaasuputki ja tietoliikennekaapeli rikottiin viime viikonloppuna todennäköisesti tahallaan ja syylliseksi epäillään Venäjää, tosin todisteet puuttuvat ainakin toistaiseksi.

Suomesta löytynee yhä vähintäänkin jonkin verran yya-ajan "vakautta" kaipaavia henkilöitä, joiden mielestä Suomen ja Venäjän suhteet olisivat edelleen hyvät, jos Suomi ei olisi liittynyt Natoon. He eivät tunnu tiedostavan tai haluavan tiedostaa sitä, että Suomi on ollut jo ennen puolustusliiton jäsenyyttään EU:n jäsen ja osa länttä, joka on tuominnut yksimielisesti Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.

Jos Suomi ei olisi tässä maailmantilanteessa Nato-maa, turvallisuustilanteemme olisi vielä monin verroin nykyistä huonompi.

P.S.

Venäjää ei kiinnosta suomalaistaviksen nettisurfaus, mutta sen sijaan taviksen verkkoyhteys kiinnostaa Kremlin vakoojia. Supo varoittaa, että suojaamaton, kiinteä verkkoyhteyslaite – kuten kotireititin – voi päätyä Venäjän kybervakoilun välineeksi eli mahdollistaa vakoilun. Tätä selittää se, että yhä useammassa laitteessa on internetyhteys. Se sallii laitteen etäohjauksen ja mahdollistaa näin sen käytön myös valtiolliselle toimijalle, joka pyrkii tunkeutumaan tätä kautta Suomen tietojärjestelmiin. Nyt onkin korkein aika suojata ja päivittää kotireititin.