tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Stora Enso ja Pa­pe­ri­liit­to sol­mi­vat yri­tys­koh­tai­sen työ­eh­to­so­pi­muk­sen

Muiden liittojen kanssa käytävät neuvottelut jatkuvat yhä.

Helsinki
Stora Ensolla on tehty oma työehtosopimus.
Stora Ensolla on tehty oma työehtosopimus.
Kuva: Jussi Leinonen

Metsäyhtiö Stora Enso ja Paperiliitto ovat solmineet yrityskohtaisen työehtosopimuksen, joka on voimassa tammikuun alusta huhtikuun 2024 loppuun asti. Stora Enson neuvottelut muiden ammattiliittojen kanssa ovat vielä kesken.

Palkankorotukset sopimuksen kahtena ensimmäisenä vuonna ovat noin 1,9 prosenttia ja kolmantena noin 0,9 prosenttia.

Metsäteollisuus ilmoitti viime vuoden lopulla jäävänsä pois työehtosopimustoiminnasta, minkä takia alan työehtosopimukset neuvotellaan jatkossa yritystasolla. Nykyinen sopimuskausi päättyy pääasiassa ensi vuoden alussa.

Sopimus sisältää muutoksia määräaikaisen ja oman työvoiman käyttöön ja liikkuvuuteen. Se mahdollistaa ulkopuolisen työvoiman käytön myös tietyissä tuotannollisissa tehtävissä.

– Nyt tehty sopimus on tärkeä askel suomalaisen työelämän kehittämisessä ja uudenlaisen sopimuskulttuurin luomisessa. Yrityskohtaisella työehtosopimuksella voidaan vastata paremmin eri liiketoimintojen haasteisiin huomioimalla eri toimialojen ja yksiköiden erityispiirteet, sanoo Stora Enson Suomen maajohtaja, talousjohtaja Seppo Parvi tiedotteessa.

Sopimukseen kirjattu muun muassa aiempaa pidemmät isyys- ja äitiyslomajaksot

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala antoi Stora Enson neuvottelijoille tunnustusta ammattimaisesta asenteesta ja hyvästä hengestä.

– On tärkeää, että yhtiö tunnustaa ay-liikkeen ja sen sopimusoikeuden, Vanhala sanoi tiedotteessa.

Sopimukseen on kirjattu pidennetty palkanmaksu sairausajalta sekä aiempaa pidemmät isyys- ja äitiyslomajaksot. Perhevapaalla olevilla on jo aiemmin ollut mahdollisuus saada muun muassa sairauskuluvakuutus ja hyödyntää työterveyshuollon palveluja.

– Työvoimakustannukset ovat tärkeä osa kilpailukykyä muun muassa verotuksen, logistiikan ja koulutuksen lisäksi, mutta kilpailukykyä kehitetään myös esimerkiksi toimintamallien, digitalisaation ja tuotantoprosessien kehitystyön, henkilöstön osaamisen kehittämisen sekä investointien kautta, Parvi selvitti.

Stora Enson mukaan neuvottelut ovat sujuneet rakentavasti myös muiden ammattiliittojen kanssa. Yhtiön tavoite on päästä neuvotteluratkaisuun kaikkien ammattiliittojen kanssa hyvissä ajoin ennen sopimuskauden päättymistä.