Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Mainos: Lapin Kansan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

So­te-va­lio­kun­ta lie­ven­si maa­han­tu­lo­mal­lia: al­hai­sen il­maan­tu­vuu­den maista pääsee va­paas­ti Suomeen

Helsinki
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) kertoo STT:lle, että valiokunta on lieventänyt hallituksen esitystä niin sanotusta maahantulomallista.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) kertoo STT:lle, että valiokunta on lieventänyt hallituksen esitystä niin sanotusta maahantulomallista.
Kuva: Pekka Aho

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on lieventänyt hallituksen esitystä niin sanotusta maahantulomallista. Valiokunta muun muassa lisäsi maahantulomalliin pykälän, jonka mukaan alhaisen koronailmaantuvuuden maista eli niin sanotuista vihreistä maista pääsee vapaasti Suomeen. Asiasta kertoo valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) STT:lle.

Lohen mukaan raja-arvosta näille alhaisen ilmaantuvuuden maille säädetään erikseen valtioneuvoston asetuksella. Ilmaantuvuusluvun raja-arvona on Suomessa käytetty 25:tä.

Lohen mukaan valiokunta muutti myös rokotevaatimusta niin, että kun maahantulijalla on yksi rokote koronarokotussarjasta, ei tarvita ennakkotestiä.

– Ei tarvitse olla sekä ennakkotestiä että 3–5 vuorokauden jälkeen kakkostestiä vaan pelkästään jälkimmäinen testi, Lohi kertoo.

Lisäksi lainsäädännön voimassaoloaikaa lyhennettiin Lohen mukaan vuoden lopusta lokakuun puoliväliin, kuten perustuslakivaliokunta oli edellyttänyt.

Hallituksen esityksessä edellytettiin todistusta joko äskettäin sairastetusta koronataudista, saadusta koronarokotussarjasta tai negatiivisesta ennakkotestistä. Jos todistusta mistään näistä ei olisi, esitettiin, että tulijan pitäisi käydä koronatestissä Suomeen saavuttuaan. Lisäksi jos henkilö ei ole saanut täyttä rokotussarjaa tai sairastanut koronatautia, hänen tulisi käydä toisessa testissä 3–5 vuorokauden kuluessa Suomeen saapumisesta.

Lainsäädännön tavoitteena on vähentää rajat ylittävän liikenteen kautta Suomeen leviäviä tartuntoja sekä ehkäistä uusien virusmuunnosten leviämistä myös tilanteessa, jossa EU:n sisärajavalvonta Schengen-sääntelyn perusteella päättyy.