kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Tilaajille

Sodan aikana pe­las­tet­tiin la­pin­leh­mä-ro­tu, kun kym­me­niä tu­han­sia eläimiä eva­kuoi­tiin Ruot­siin –Tor­nion­laak­son mu­seos­sa avat­tiin poh­joi­sen valkeaa karjaa kuvaava näyt­te­ly

Snöhvit, Punakorva, Fjellblom – rakkaalla lehmällä on monta nimeä. Käytännössä kyse on lapinlehmästä tai sen sukulaisroduista Ruotsissa ja Norjassa.

Tornionlaakson museossa avattiin pohjoisen valkeaa karjaa kuvaava näyttely, joka avaa paitsi lehmärodun historiaa, nykyaikaa myös tulevaisuutta.

Lapinlehmä ja sen sisaralkuperäisrodut ovat uhanalaisia, sillä niiden määrä kaikissa kolmessa maassa on pieni. Suomessa arvioidaan lehmiä olevan 860, Norjassa 1700 ja Ruotsissa reilut parituhatta.

– Alkuperäisrotujen tutkimisessa tehdään yhteispohjoismaista yhteistyötä, jolla toivottavasti saadaan selvyys miten läheistä sukua rodut ovat toisilleen, sanoo kotieläinsektorin johtaja Mervi Honkatukia.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi