tähtijuttu: Saa­me­lais­kä­rä­jien päätös ei muut­ta­nut Lapin kan­san­edus­ta­jien nä­ke­myk­siä – Markus Mus­ta­jär­veä kui­ten­kin as­kar­rut­taa, onko Avas­ka­rin mieli muut­tu­nut

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Simon väes­tö­ka­to py­säh­tyi – kunta hamuaa elin­voi­maa vau­va­ra­hal­la ja ran­ta­ra­ken­ta­mi­sel­la

Pääkirjoitus // 15.11.2021

Simo on perustamassa kymmeniä omakotitontteja meren rantaan Karsikkoniemeen. Kunta onnistui ostamaan maata huokeaan hintaan Stora Ensolta ja Tornatorilta luonnonkauniilta Leuannokalta.

Vastaavaa yhtenäistä kohdetta rantarakentamiselle ei ole tarjolla ainakaan useiden kymmenien kilometrien säteellä. Kemin palveluihin ja työpaikkoihin on Leuannokalta vain reilun kymmenen kilometrin matka uusittua nelostietä pitkin.

Simon väestö on ikääntynyt ja asukasluku on vähentynyt jo ainakin parinkymmenen vuoden ajan noin viidelläkymmenellä vuodessa. Kunnan talous on riippuvainen valtionosuuksista ja tuulivoimatuloista, eikä kuntaan ole osunut työllistäviä kasvuyrityksiä.

Jospa apeiden numeroiden taustalla muhii kuitenkin yllätys? Simon väkiluku lisääntyi tammi-syyskuussa viidellä hengellä, kun kaikissa muissa Meri-Lapin kunnissa kärsittiin väestötappiosta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.