Tähtijuttu: Lappi on Naton sol­mu­koh­ta, sanoo Ul­ko­po­liit­ti­sen ins­ti­tuu­tin johtaja Mika Aaltola

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Sillä vaiva lähtee, millä on tul­lut­kin?

Fortum-keskustelussa on alkanut olla huolestuttavia piirteitä. Uniper-seikkailun juurisyy on se, että valtion on luopunut omistuksistaan ja määräysvallastaan Fortumissa. Se pistettiin pörssiin ja sitä alettiin johtaa kuin pörssiyhtiötä. Myytiin varmaa tuottoa tehnyt Caruna ulkomaisille sijoittajille ja raha sijoitettiin riskipitoiseen Saksan-bisnekseen.

Jos valtio pitäisi Fortumia tiukasti otteessaan niin moista joko ei olisi tapahtunut tai jos olisi, joku joutuisi vähintäänkin poliittiseen vastuuseen. Nythän Fortumiin pestattu ”ammattijohto” on huseerannut valtion selän takana.

Siitä huolimatta, että ongelmiemme syynä on markkinaideologia, otsikoihin on nostettu mielipiteitä, joiden mukaan valtion pitäisi luopua Fortumin enemmistöstä. Tämä on ollut virhe käytännössä aina. Kun valtio luopui Ensosta, se yhdistyi Storan kanssa ja pian alkoi suomalaisia paperikoneita mennä kiinni. Sonera myytiin niin ikään alehintaan, Nesteen enemmistö hukattiin sekin ja nyt Neste investoikin Suomen sijaan maailmalle.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.