Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Vaalit: Kuka on edus­kun­ta­vaa­lien Lapin ää­ni­ha­ra­va? Veikkaa ja voita

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Sii­voo­jien ja kiin­teis­tön­hoi­ta­jien lakko alkoi tors­tai­na – en­sim­mäi­nen lakko näkyy La­pis­sa­kin ju­na­sii­vouk­sis­sa

Toinen lakko on luvassa ensi viikolla 23.–24. maaliskuuta, jos sopuun ei sitä ennen päästä.
Toinen lakko on luvassa ensi viikolla 23.–24. maaliskuuta, jos sopuun ei sitä ennen päästä.
Kuva: Vesa Joensuu

Siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko alkoi torstaina, ja se kestää lauantaihin asti. Palvelualojen ammattiliitto PAM hylkäsi keskiviikkona valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen.

PAMin ja Kiinteistötyönantajien välistä työkiistaa on ratkottu tammikuusta alkaen. Alan aiempi työehtosopimus päättyi helmikuun lopussa.

Lakko koskee noin 2 500:aa työntekijää.

Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoi eilen tiedotteessa, ettei ehdotusta voitu hyväksyä, koska se ei korottanut riittävästi pienimpiä palkkoja.

Ensimmäinen lakko vaikuttaa Lapissakin VR:n junasiivouksiin, kun SOL Palveluiden ja RTK Palveluiden työntekijät ovat valtakunnallisesti lakossa. Muuten lakolla on vaikutuksia vain Lapin eteläpuolella.

Muita lakkovaroituksia

PAM on antanut myös muita lakkovaroituksia. Toinen lakko olisi 23.–24. maaliskuuta, jos sopuun ei sitä ennen päästä. Lakko koskisi yhteensä 16:ta alan yritystä, ja sen piirissä olisi tuolloin noin 25 000 siivoojaa ja kiinteistönhoitajaa.

Lapissa lakko koskisi muun muassa kiinteistönhoidon ja isännöinnin yhtiö Rovanapa oy:n työntekijöitä. Yhtiö toimii Rovaniemellä.

Lakko koskisi myös muun muassa ISS Palvelut oy:n, SOL Palvelut oy:n, L & T Kiinteistöhuolto oy:n, L& T Siivous oy:n, L & T Teollisuuspalvelut oy:n työntekijöitä.

Kolmas lakko kuukauden lopussa

PAM päätti keskiviikkona myös kolmannesta kiinteistöpalvelualan lakosta, joka koskisi alan suurimpia yrityksiä. Lakko toteutuu 30.3.–1.4., ellei sopua palkankorotuksista ja työehdoista synny ennen sitä. Lakon piirin kuuluu noin 27 000 työntekijää 18 yrityksessä.

Myös kolmannella lakolla olisi vaikutuksia myös Lapissa.

Työnseisaukset eivät koske hätätyötä eivätkä tehtäviä, joissa ne vaarantaisivat yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisivat yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa. Työnantajien tulee hakea näihin erillistä poikkeuslupaa Palvelualojen ammattiliitosta.

Uutiseen päivitetty lakon vaikutuksia Lapissa 16.3.2023 klo 10.12.