Kolumni: Ro­va­nie­men kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pitää estää ve­ro­va­ro­jen kaap­paus lait­ta­mal­la kylien säätiö ruotuun

Sää: Lapissa vii­kos­ta on tulossa märkä ja ma­ta­la­pai­nei­nen – "Paras mah­dol­li­suus lumi- ja rän­tä­sa­tee­seen on Kä­si­var­res­sa"

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Sie­ri­län voi­ma­lai­tos turvaa oma­va­rai­suut­ta

Kuumana käyvässä energiakeskustelussa kotimaisen vesisähkön rooli on jäänyt turhan vähälle huomiolle. Eurooppalaisen energiahuollon kriisiydyttyä sähköntuotannon omavaraisuus on erityisen tärkeä kysymys Lapille ja koko Suomelle.

Jotta sähköjärjestelmä on tasapainossa, tarvitaan säätövoimaa. Tähän ainoa riittävän mittakaavan tuotantomuoto on vesivoima, jonka kyky tasapainottaa kulutusta ja tuotantoa ulottuu sekuntitasolta vuodenaikojen väliseen säätöön. Ilman vesivoiman säätökykyä sähköjärjestelmä ei toimi, hintapiikit muuttuvat jatkossa nykyistäkin rajummiksi ja tehopulatilanteet yleistyvät.