Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Katso kuvat: Suur­har­joi­tuk­set toivat Lappiin uusien liit­to­lais­ten tais­te­li­joi­ta

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

SDP haluaa ko­ti­ta­louk­sien säh­köl­le mää­rä­ai­kai­sen hin­ta­ka­ton, joka olisi alle 20 senttiä ki­lo­wat­ti­tun­nil­ta

SDP:n mielestä hintakatto ei oleellisesti heikentäisi kannustinta vähentää sähkön kulutusta.

SDP on varapuheenjohtaja Matias Mäkysen mukaan valmis ottamaan käyttöön kaikki keinot, joilla sähkön hintaa kuluttajille pidetään kohtuullisena. (arkistokuva)
SDP on varapuheenjohtaja Matias Mäkysen mukaan valmis ottamaan käyttöön kaikki keinot, joilla sähkön hintaa kuluttajille pidetään kohtuullisena. (arkistokuva)
Kuva: com.pic.

Pääministeripuolue SDP haluaa sähkölle määräaikaisen hintakaton. SDP:n mukaan kotitalouksille on laadittava kuluvalle talvelle sähkön hintakatto, joka olisi alle 20 senttiä kilowattitunnilta.

Sähkön hinta ylittäisi edelleen selvästi pitkän aikavälin keskiarvon, SDP sanoo. Puolueen mukaan hintakatto ei oleellisesti heikentäisi kannustinta vähentää sähkön kulutusta.

– SDP on valmis ottamaan käyttöön kaikki keinot, joilla sähkön hintaa kuluttajille pidetään kohtuullisena, kannusteita sähkön säästämiseen parannetaan ja yritysten edellytyksiä selvitä kriisin yli vahvistetaan, sanoo SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen tiedotteessa.

Demarien mukaan hintakaton aiheuttamat kustannukset valtiolle riippuisivat valitusta mallista, sähkön hintakehityksestä sekä siitä, miten muita keinoja otetaan käyttöön.

– On käytettävä tehokkaimpia keinoja, joilla kotitalouksien hinnat saadaan laskettua ja joista aiheutuu pienin rasite julkiselle taloudelle. Mahdollinen mallissa käytettävä tuki tulisi rajata myös niin, että tuetun sähkön määrälle asetetaan kuukausittainen yläraja niin, että se huomioi tyypillisen sähkölämmitteisen omakotitalon kulutuksen, SDP:n tiedotteessa sanotaan.

Puolueen mukaan mallia toteutetuista hintakatoista voisi ottaa esimerkiksi Norjasta, Saksasta, Ranskasta tai Virosta.

Tukeen rahoitusta sähköalan uudesta verosta

Mahdollinen hintakaton sisältämä tuki voitaisiin SDP:n mukaan tarvittaessa rahoittaa valmisteilla olevalla energia-alan väliaikaisella voittoverolla. Sen odotetut tuotot ovat lausuntokierroksella käyneen lakiehdotuksen mukaan 0,5–1,3 miljardia euroa.

SDP katsoo myös, että valtion on kriisissä tuettava yrityksiä, jotka vähentävät sähkön kulutustaan.

Demarien mukaan viranomaisten on huolehdittava sähkön toimitusvarmuuden ohella myös hinnoista. SDP:n mielestä Energiaviraston, Kilpailu- ja kuluttajaviraston sekä kantaverkkoyhtiö Fingridin tehtävänä on kriisiaikana oltava sähkön hinnan kohtuullisuudesta huolehtiminen.

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan sähkön hintakatto on iso kansallinen kysymys, jos sitä päädytään valmistelemaan.
Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan sähkön hintakatto on iso kansallinen kysymys, jos sitä päädytään valmistelemaan.
Kuva: Kimmo Penttinen

Saarikko: Miljardiluokan kysymys, josta on perusteltua keskustella yhdessä

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo pitävänsä perusteltuna, että pääministeri Sanna Marin (sd.) kutsuisi koolle hallitus–oppositio-rajan ylittävän keskustelun SDP:n ehdottamasta sähkön hintakatosta.

Saarikko kommentoi asiaa keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa.

Saarikon mukaan sähkön hintakatto on miljardiluokan kysymys. Hänen mukaansa on iso kansallinen kysymys, jos hintakattoa päädytään valmistelemaan.

Saarikon mielestä esityksen mittakaava on sitä luokkaa, että asiasta on perusteltua käydä yhteistä keskustelua.