jääkiekon mm: Lei­jo­nat pelaa jälleen MM-kul­las­ta – täh­ti­puo­lus­ta­ja Miro Heis­ka­nen pisti uuden vaih­teen silmään

tulvat: Kaa­re­su­van­nos­sa tulviva Muo­nion­jo­ki saattaa kat­kais­ta Ruotsin ra­ja­tien maa­nan­tai­na tai tiis­tai­na

Sal­las­sa mi­tat­tiin sun­nun­tai­aa­mu­na syksyn pak­kas­en­nä­tys –21,3 astetta – Illalla ja yöllä Lappiin saapuu sateita ja ajokeli huo­no­nee

Ajokeli huononee maan keski- ja itäosissa sekä Lapissa. Sade tulee ensin lumena ja räntänä, sitten se muuttuu etelämmässä vedeksi. Lapissa pakkaset jatkuvat.

Kaunis pakkaspäivä houkutteli sunnuntaina ulkoilemaan. Kuva Rovaniemen Kirkkolammelta.
Kaunis pakkaspäivä houkutteli sunnuntaina ulkoilemaan. Kuva Rovaniemen Kirkkolammelta.
Kuva: Jussi Leinonen

Lapissa on nautittu sunnuntaina kirpeän kauniista pakkassäästä.

Tämän syksyn pakkasennätys mitattiin aamukahdeksalta sunnuntaina Lapissa Sallan kirkonkylän havaintoasemalla. Lämpötila laski Sallassa –21,3 asteeseen, Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologi Jani Parviainen kertoo.

Lähes yhtä kylmää oli niin ikään Lapissa Sodankylän Vuotson asemalla varhain sunnuntaiaamuna: –21,2 astetta. Myös muualla Lapissa mitattiin napakoita pakkaslukemia.

Alle 20 asteen pakkaset ovat Parviaisen mukaan lokakuussa kovia lukemia, mutta eivät vielä poikkeuksellisia.

– Onhan se kylmää, mutta kyllä tällaisia piikkihetkiä esiintyy yöpakkasilla, joita tähän vuodenaikaan on.

Yöllä oli koko sisämaassa pakkasta, mutta 20 pakkasasteen lukemat jäivät Lappiin. Maan keskiosassa oli suunnilleen 2–8 pakkasastetta ja etelässä muutama pakkasaste.

Alkavasta viikosta tulossa sateinen

Suomeen on saapunut iltapäivällä lännestä sadealue, jonka myötä sää lauhtuu selvästi ja lämpötilat nousevat plussan puolelle Oulu–Kajaani-linjalle asti. Lapissa pakkassää jatkuu, mutta sadealue yltää myös maan pohjoisosiin illan ja yön aikana.

Sateen etureunassa voi sataa hieman lunta tai räntää, kunnes se muuttuu tihkusateeksi. Iltapuolella maan keskivaiheilla ja idässä voi ajokeli huonontua lumi- sekä räntäsateen vuoksi.

Sateet liikkuvat päivän mittaan maan pohjoisosiin. Lapissa ajokeli voi olla yöstä maanantaiaamuun saakka huono. Eniten lunta tulee Länsi-Lapissa, jopa kymmenisen senttiä.

Maanantaina pikkupakkanen ja lumisateet jatkuvat ympäri Lappia. Tornionlaaksossa lämpötila saattaa kivuta plussalle, Parviainen kertoo.

Tiistaina matalapaine syvenee entisestään, ja lunta sataa ennusteen mukaan noin 5–10 senttiä.

Viikon mittaan sateet jatkuvat edelleen, ja Lapissa ne tulevat pääosin lumena. Vain eteläisimmässä Lapissa saattaa sataa vettä.

Lumipeitettä vähäiset vesisateet eivät kuitenkaan vie mennessään, Parviainen arvioi.

Etelässä normaali ajokeli

Etelä-Suomessa ajokeli on Parviaisen mukaan koko lailla hyvä.

– Kyllä siellä on suurin piirtein kaikki tiet plussalla. Aamulla ollutta jäätä ei enää teiden pinnoilla ole. Lännestä liikkuva lumi- ja räntäsade voi heikentää ajokeliä jossain paikallisesti, mutta muuten on ihan normaali ajokeli.

Foreca varoitti aiemmin, että pienikin määrä kosteutta jäätyy nyt helposti petolliseksi jääkalvoksi. Sivuteillä musta jää voi Forecan mukaan sinnitellä tienpinnoilla pitkälle iltapäivään saakka.