Kannanotto: Por­mes­ta­ri ei innosta kaikkia Enon­te­kiöl­lä – vii­si­tois­ta val­tuu­tet­tua vaatii, ettei por­mes­ta­ria edes har­kit­tai­si

Historia: Pi­ka­luis­te­lun kul­tai­set vuodet osuivat 1960-lu­vul­le – Lapin Lukko oli ai­koi­naan Suomen joh­ta­via luis­te­lu­seu­ro­ja ja kas­vat­ti monta olym­pia­edus­ta­jaa

Saksa panee 800 mil­joo­naa euroa kär­si­viin metsiin

Saksassa metsiä vaivaavat tuhohyönteiset, jatkuva kuivuus ja metsäpalot.

Kärsineisiin metsiin kuuluu Königsforst Kölnin kaupungin kupeessa.
Kärsineisiin metsiin kuuluu Königsforst Kölnin kaupungin kupeessa.
Kuva: SASCHA STEINBACH

Saksan maatalousministeri Julia Klöckner sanoo, että Saksan täytyy elvyttää metsiään taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

– Jokainen puuttuva puu on puuttuva asetoveri ilmastonmuutosta vastaan, Klöckner sanoi yleisradio SWR:lle Deutsche Wellen mukaan.

Klöckner kertoi, että Saksan liittohallitus ja osavaltioiden viranomaiset ovat panemassa yhteensä 700–800 miljoonaa euroa metsitykseen.

Metsiä vaivaavat Saksassa pitkään jatkunut kuivuus, myrskyt ja metsäpalot. Lisäksi puusto kärsii kaarnakuoriaisista, joiden määrä on lisääntynyt rajusti.

Viime vuoden ja tämän vuoden aikana taloudelliset vahingot nousivat ainakin 2,5 miljardiin euroon.

Apua tarvitsevan metsän pinta-alan uskotaan kasvavan Saksassa yhteensä Saarlandin osavaltion kokoiseksi vuoden loppuun mennessä eli 250 000 hehtaariin.

Saksan metsätyöntekijöiden liitto BDF on aiemmin vaatinut, että maassa pitäisi istuttaa miljardi puuta seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Klöcknerin mukaan puita pitäisi istuttaa tulevaisuudessa ainakin niin monta kuin niitä on menetetty. Julkista rahaa käytettäisiin myös kuolleiden puiden raivaamiseen kärsineistä metsistä.

Ympäristöministeri Svenja Schulze puolestaan on sitä mieltä, että Saksan pitäisi muuttaa metsälakejaan ja kohdentaa tarkemmin investointejaan metsiin.

– Meidän ei kannattaisi valuttaa miljoonia kuin kastelukannusta, Shulze sanoi Funke Median lehdille Deutsche Wellen mukaan.

Heinäkuussa metsätyöntekijöiden liiton BDF:n puheenjohtaja Ulrich Dohle varoitti kovin sanoin uhkaavasta metsätuhosta.

– Käynnissä on katastrofi. Metsät ovat Saksassa lähellä romahdusta, Dohle sanoi Deutsche Wellen mukaan.

Dohlen mukaan monet puut alkoivat kärsiä keväällä 2018, kun lumi rikkoi oksia heikentäen puita ja sieni-infektiot pääsivät valloilleen. Kuivuus ja tuhohyönteiset jatkoivat tuhoa.