Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

pääkirjoitus: Lapilla on Poh­jo­lan lin­nak­kees­sa tärkeä rooli

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Säh­kö­pyö­rien akkujen lataus pyö­rä­kel­la­ris­sa on riski

Akkuja saa pääsääntöisesti ladata vain valvotuissa oloissa eli käytännössä asunnon sisätiloissa
Akkuja saa pääsääntöisesti ladata vain valvotuissa oloissa eli käytännössä asunnon sisätiloissa
Kuva: Matti Räty

Nopeasti yleistyneiden sähköpolkupyörien, -potkulautojen ja muiden sähköisten kulkupelien säilyttäminen ja lataaminen taloyhtiöissä on aiheuttanut viime aikoina huolta ja keskustelua paloturvallisuudesta. Akkujen lataaminen esimerkiksi taloyhtiön pyöräkellarissa, jossa kukaan ei ole näkemässä mahdollisen tulipalon syttymistä, on kiistatta riski koko kiinteistölle asukkaineen.

Haluamme muistuttaa, että sähköisiä kulkuneuvoja tai niiden akkuja saa pääsääntöisesti ladata vain valvotuissa oloissa eli käytännössä asunnon sisätiloissa. Jos lataaminen valvomattomissa oloissa aiheuttaa tulipalon, laitteen lataukseen jättänyt on vastuussa aiheutuneista vahingoista.

"Laitteen lataukseen jättänyt on vastuussa aiheutuneista vahingoista."

Jos taloyhtiö päättää sallia lataamisen esimerkiksi pyöräkellarissa, tilassa on oltava toimiva palovaroitin ja mahdollisimman vähän palokuormaa. Myös latausalustan tulee olla palamaton.

Asia erikseen ovat liikuntarajoitteisille apuvälineeksi luovutetut sähkömopot, jotka luokitellaan lääkinnällisen kuntoutuksen välineiksi. Niiden säilyttäminen ja lataaminen esimerkiksi pyöräpysäköintiin varatussa tilassa täytyy taloyhtiössä sallia.

Kirjoittaja Kati Ylivirta on Kiinteistöliitto Lappi ry:n toiminnanjohtaja.