Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Pääkirjoitus: Hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen ki­ris­tä­mi­sen lyk­kää­mi­nen lykkää myös on­gel­man rat­kai­se­mis­ta – kei­no­te­koi­ses­ta am­mat­ti­ra­jo­jen ra­ken­te­lus­ta on luo­vut­ta­va pi­kim­mi­ten

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Säh­köl­lä vetyä ja vedystä sähköä

Kemijoen valuma-alueen vesi-, tuuli- ja aurinkovoimalat on valjastettava vedyn tuotantoon. Uusiutuvalla sähköllä tuotettu vety varastoidaan eri puolille jokilaaksoa. Vetyvarastoilla ylläpidetään ja tasapainotetaan sähköverkkoa. Tämä tapahtuu kaasuturbiinien ja polttokennojen avulla.

Tuulella ja auringolla tuotettu ylijäämäsähkö voidaan varastoida viikoiksi tai kuukausiksi kausivarastoihin, joista vety käytetään sähkön ja lämmöntuotantoon. Osa vedystä siirretään putkea pitkin Kemiin, missä siitä valmistetaan synteettisiä polttoaineita – metaania, metanolia ja ammoniakkia. Niitä saadaan yhdistämällä vety ja suurista teollisuuslaitoksista saatava hiilidioksidi.

Vedyn valmistamiseen tarvitaan vesivoimaloiden yhteyteen suuritehoisia elektrolyysereitä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.