pääkirjoitus: Saa­me­lais­kä­rä­jät hy­väk­syi kiis­tel­lyn saa­me­lais­la­ki­esi­tyk­sen lähes yk­si­mie­li­ses­ti – vas­taa­vaa komp­ro­mis­si­ha­lua toi­voi­si löy­ty­vän edus­kun­nas­ta­kin

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Säh­kö­kaup­pa Ve­nä­jäl­tä kes­key­tyy – tuk­ku­hin­nan nousu näkyy ku­lut­ta­jal­le vii­veel­lä

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan sähkökauppa Venäjältä Suomeen keskeytyy lauantaina.

Venäläisen Inter RAO:n Suomessa toimiva tytäryhtiö RAO Nordic oy keskeyttää sähkön tuonnin Suomeen. Yhtiön mukaan syynä ovat vaikeudet vastaanottaa maksuja markkinoille myydystä sähköstä.

Fingridin mukaan sähkön riittävyys Suomessa ei ole uhattuna. Sähköä on tuotu Venäjältä viime aikoina noin kymmenen prosenttia Suomen kokonaiskulutuksesta.

– Puuttuva tuonti pystytään korvaamaan tuomalla enemmän sähköä Ruotsista ja osin myös kotimaisella tuotannolla, toteaa Fingridin käyttötoiminnasta vastaava johtaja Reima Päivinen tiedotteessa.

Päivinen ei lähde arvioimaan, liittyykö keskeytyksen ajoitus esimerkiksi siihen, että Suomen odotetaan lähipäivinä hakevan sotilasliitto Naton jäseneksi.

– Minun on vaikea sitä arvioida. Mutta ajoitushan on aika lähellä, Päivinen sanoo STT:lle.

STT ei perjantaina tavoittanut RAO Nordicia kommentoimaan asiaa.

Tukkuhinnan nousu näkyy kuluttajalle viiveellä

Fingrid arvioi huhtikuussa, että Venäjän tuonnin loppuminen todennäköisesti nostaisi sähkön hintaa Suomessa ainakin hetkellisesti.

Venäjän tuonnin keskeytymisen myötä sähkön tarjonta pohjoismaisilla markkinoilla vähenee, mikä teoriassa nostaa tukkuhintaa, Päivinen sanoo.

– Kuinka paljon, sitä en osaa sanoa.

Moni ostaa sähköä kiinteällä hinnalla, jolloin tukkuhinnan nousu ei suoraan näy kuluttajalle. Hintaan vaikuttavat myös monet muut tekijät, Päivinen huomauttaa.

– Jos tukkuhinta on korkeampi, viiveellähän tukkuhinta siirtyy sitten kuluttajille, hän sanoo.

Fingrid kertoi huhtikuun lopulla, että se on varautunut Venäjän sähkökaupan äkilliseenkin loppumiseen. Suomi on sähköenergian suhteen Fingridin arvion mukaan omavarainen arviolta jo ensi vuonna tai viimeistään vuonna 2024.

Suomi alkoi rajoittaa sähkön siirtokapasiteettia Venäjältä jo huhtikuussa, jolloin Fingrid kertoi rajoittavansa Venäjän siirtoyhteyksien siirtokapasiteettia 1 300 megawatista 900 megawattiin. Yhtiön mukaan päätös perustui "arvioon sähköjärjestelmään kohdistuvista riskeistä muuttuneessa kansainvälisessä tilanteessa". Päivinen vahvisti tuolloin Helsingin Sanomille tämän tarkoittavan Venäjän mahdollisia vaikutusyrityksiä.

Kapasiteetin pienentämisellä haluttiin eliminoida riskejä, jotka liittyvät siihen, että Suomen sähköjärjestelmää haluttaisiin tietoisesti horjuttaa, Päivinen sanoo STT:lle. Hänen mukaansa tuonnin keskeytyminen tarkoittaa sitä, että tällaisia riskejä ei enää ole.

Viime vuonna Suomeen tuotiin Venäjältä 9,1 terawattituntia sähköä. Se vastaa noin kymmentä prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta.

Fingrid on Suomen valtion ja suomalaisten eläkeyhtiöiden omistama kantaverkkoyhtiö. Sen tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää suomalaista sähköverkkoa.

Juttua päivitetty klo 21.11.