Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 7. päivän luukku tästä

Suun terveydenhuolto: Ro­va­nie­men kau­pun­gil­le vakava huo­mau­tus Lapin alue­hal­lin­to­vi­ras­tol­ta

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Saa­me­lais­kä­rä­jä­la­ki­esi­tys ei loukkaa vä­hem­mis­tö­jä

Näkökulma

Saaʹmi siidsååbbar – Kolttien kyläkokous – päättää kolttasaamelaisten elinkeinoja ja elinolosuhteita koskevissa laajakantoisissa tai periaatteellisissa asioissa. Kokouksen toiminnasta säädetään kolttalaissa, jonka tavoitteena on edistää kolttaväestön ja -alueen elinolosuhteita ja toimeentulomahdollisuuksia sekä ylläpitää ja edistää kolttakulttuuria. Kyläkokous tukee saamelaiskäräjälakiesitystä hyvin neuvoteltuna kompromissina. Esityksen lähtökohta saamelaisten itsemääräämisoikeuden vahvistamisesta on ainoa oikea lähestymistapa ihmisoikeusrikkomusten korjaamiseksi ja lopettamiseksi.

Kyläkokous pitää välttämättömänä ihmisoikeusrikkomusten keskiössä olevan nykylain 3 §:n muuttamista toimikunnan esittämään muotoon (oikeus tulla merkityksi vaaliluetteloon) ja toteaa lisäksi, että kielikriteerin ulottaminen 3. sukupolvesta 4. sukupolveen vahvistaa kielensä menettäneiden asemaa osana saamelaisyhteisöä. Nykylain 3 §:n kohta, että "hän on sellaisen henkilön jälkeläinen, joka on merkitty tunturi-, metsä- tai kalastajalappalaiseksi maa-, veronkanto- tai henkikirjassa" on osaltaan kolttasaamelaisia syrjivä, koska heidän ei ole historiallisista syistä mahdollista vedota kyseiseen pykälään hakeutuessaan käräjien vaaliluetteloon.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.