Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Saa­me­lais­kä­rä­jä­la­kia on yri­tet­ty uu­dis­taa jo lähes 12 vuotta kolmen toi­mi­kun­nan ja neljän hal­li­tuk­sen toi­mes­ta – nyt on­nis­tu­mi­nen on lä­hem­pä­nä kuin koskaan

Saamelaiset juhlivat kansallispäiväänsä odottavissa tunnelmissa. Petteri Orpon (kok.) hallitus on luvannut saattaa jo ikuisuushankkeeksi ristityn saamelaiskäräjälain uudistuksen maaliin kevään aikana ja kaikki merkit viittaavat siihen, että näin tulee myös tapahtumaan.

Koska kyse on saamelaiskäräjälaista, mikään ei ole silti varmaa ennen kuin kaikki on varmaa. Laki on ollut aiemminkin lähellä maalia. Lähimpänä sitä uudistus kävi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana, jolloin käräjien neuvottelijat ehtivät hyväksyä Pekka Hallbergin toimikunnan lakiuudistusesityksen, kunnes käräjät kaatoi sen.

Lähes 30-vuotiasta lakia ovat yrittäneet uudistaa turhaan lisäksi Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin (kok.) sekä Antti Rinteen ja Sanna Marinin (sd.) hallitukset. Uudistusesityksiä on syntynyt kaikkiaan kolme, joista tuorein Marinin kaudella – Pekka Timosen työryhmän tuotos on myös Orpon hallituksen ehdokas uudeksi laiksi.

Saamelaiskäräjälakia on uudistettu jo vuodesta 2012 lähtien.
Saamelaiskäräjälakia on uudistettu jo vuodesta 2012 lähtien.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi