hotellihankkeet: Inariin on suun­nit­teil­la uusi luk­sus­ho­tel­li Juu­tuan­joen rantaan

Pääkirjoitus: Pakko on hyvä kan­nus­tin hy­vin­voin­ti­alueil­le

Lapin Kansa live: Arctic Volley ja Pölkky Kuusamo koh­taa­vat har­joi­tus­ot­te­lus­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ro­va­nie­mi tar­vit­see kau­pun­ki­ku­va­toi­mi­kun­nan

-
Kuva: Jussi Leinonen

Veera Vasara kantoi huolta Kauppayhtiön tulevaisuudesta Toimittajalta-palstalla (UR 22.9.) ja otti oivallisesti kantaa kirjoittamalla, että: “mitä tahansa rovaniemeläistyylistä elementtikerrostaloa Valtakadun kokonaisuuteen ei tule rakentaa tai etenkään korvata sellaisella nykyistä rakennuskantaa”.

Rovaniemen kaupunkikuvan kehitystä – sekä taantumusta seuranneena – ymmärrän täysin toimittajan huolen yksittäisessäkin asiassa. Rovaniemen aiemmat linjaukset niin historiallisten kuin kaupunkikuvallisesti arvokkaiden kohteiden suojelemisessa ja huomioimisessa eivät ole viime vuosikymmeninä mairitelleet.

Meidän päättäjien tehtävänä on paitsi kehittää kaupunkia, mutta ennen kaikkea vaalia Rovaniemen kulttuurihistoriallisia kohteita sekä kaupunkikuvallisesti arvokasta maisemaa nyt ja tulevaisuudessa. Rovaniemen keskustan kehittämisessä tulee jatkossa painottaa vahvemmin arkkitehtonista kaupunkisuunnittelua, joka huomioi myös muutkin kuin taloudelliset arvot.

Kehittämistä tulee ohjata vahvemmin Rovaniemen kaupunkistrategiassa, mutta kaupungissa on syytä harkita hallintosääntöuudistuksen yhteydessä erillisen kaupunkikuvatoimikunnan perustamista kaupunginhallituksen alle. Kaupunkikuvatoimikunta pystyisi juurikin varmistamaan, että Kauppayhtiön kaltaisissa hankkeissa kiinteistöä kehitetään kaupunkikuvalliset ja historialliset arvot huomioiden.

"Toimikunta olisi vastaus meillekin siihen, kuinka tulevaisuudessa rakentamista voidaan ohjata Rovaniemellä arvokkaampaan suuntaan."

Kaupunkikuvatoimikunnan tehtävänä on nimenomaisesti tarkastella rakennushankkeiden sopivuutta rakennettuun ympäristöön ja maisemaan sekä seurata yleisesti kaupunkikuvan kehitystä. Toimikunta antaa lisäksi arkkitehtuuria ja kaupunkikuvallisia ominaisuuksia koskevia lausuntoja ja linjauksia.

Jäsenistön tulisi koostua luottamushenkilöistä ja toimialan viranhaltijoista. On tärkeätä, että kuultavana on myös muita asiantuntijoita ja paikallisia yhteisöjä, kuten asukasyhdistyksiä.

Kaupunkikuvatoimikuntia toimii lukuisissa suomalaisissa kaupungeissa ja toimikunta olisi vastaus meillekin siihen, kuinka tulevaisuudessa rakentamista voidaan ohjata Rovaniemellä arvokkaampaan suuntaan. Ehkä toimikunnan myötä myös häpeälliset “rovaniemeläistyyliset elementtikerrostalot” jäisivät historiaan virheinä, jotka eivät enää jatkossa toistu keskustassa, vaan alamme yhdessä vaalia kaupunkikuvaamme.

Kirjoittaja Henri Ramberg on Rovaniemen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen (vas.).