työtaistelut: Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa ei vielä sopua – uudet lakot uh­kaa­vat alkaa kes­ki­viik­ko­na

kolumni: Säh­kö­tuet olivat pa­niik­ki­rat­kai­su, jossa rahaa jaet­tiin surutta myös rik­kail­le

Mielipide: Pel­ko­sen­nie­mi ei ole krii­si­kun­ta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Ro­va­nie­men ydin­kes­kus­tas­sa ly­myi­lee tun­te­ma­ton be­to­ni­hal­li – Ensi vii­kol­la sen täyttää me­dia­tai­de­teos, mutta vain het­kek­si

Harva tietää, että aivan keskustassa on iso betonihalli tyhjillään. Ensi viikolla siitä tulee mediataiteen näyttämö.

Aivan ydinkeskustassa lymyilevä betonihalli on Elossa-tapahtuman tuottajan Emppu Pietarisen mukaan mainio paikka mediataiteelle. Rinteenkulman kyljessä sijaitseva, mutta Revontulen kiinteistöön kuuluva halli jäi aikanaan vaille käyttöä rakentamisaikaisten juridisten kiistojen vuoksi.
Aivan ydinkeskustassa lymyilevä betonihalli on Elossa-tapahtuman tuottajan Emppu Pietarisen mukaan mainio paikka mediataiteelle. Rinteenkulman kyljessä sijaitseva, mutta Revontulen kiinteistöön kuuluva halli jäi aikanaan vaille käyttöä rakentamisaikaisten juridisten kiistojen vuoksi.
Kuva: Jussi Pohjavirta

– Eihän tämä ole ollut kuin 13 vuotta tyhjillään, kauppakeskuspäällikkö Pekka Rinne hymähtää oven avatessaan.

Edessä on kymmeniä metriä pitkä tyhjä betonihalli. Kukaan seurueesta ei napsauta valoja päälle. Ehkä niitä ei ole.

Yhdellä seinustalla on hieman rakennusmateriaaleja ja pari kasaa persoonallisia sohvia – vanhaa baarikalustoa ajalta, jolloin Rinteenkulman kauppakeskuksessa toimi yökerho Onnela.

– Muistan ne hyvin, olin siellä töissä, Emppu Pietarinen sanoo.

Nyt hän työskentelee yökerhon seinän toisella puolen, hallissa, joka on Rinteenkulman kauppakeskuksen ja Nelostien tunnelin välissä. Toisin sanoen paikassa, jota monen rovaniemeläisen mielessä ei ole olemassakaan.

Pietarinen valmistelee tilaa mediataideteokselle ja on täysin myyty: – Aivan mahtava paikka!

Kauppakeskukset täyttävät tapahtumatyhjiötä

Mystinen betonihalli avautuu yleisölle ensi viikolla Elossa Rovaniemi -taidetapahtumassa. Keskustan kauppakeskusten kehittelemä kokonaisuus muistuttaa hieman valotaidefestivaalia. Tavoitteena on paikata tapahtumatyhjiötä ja polkaista käyntiin kauppakeskusten uusi, normaali arki yhtenäisine aukioloaikoineen.

– Yleisö voi käydä kohteissa omana aikanaan. Emme voi emmekä halua tässä tilanteessa järjestää yleisötapahtumaa, Sampokeskuksen tapahtumakoordinaattori Simo Vilhunen kertoo.

Rinteenkulman kyljessä oleva betonihalli on varmastikin yksi tapahtuman mielenkiintoisimmista kohteista. Mielenkiintoinen on myös sinne tuleva teos, sillä se on urallaan nousussa olevan mediataiteilija Arttu Niemisen sekä Lauri Uusitalon videotaideteos Neliöt Kaaoksen virrassa.

Voimakkaassa teoksessa hyödynnetään ääntä ja isoja betoniseiniä. Ennakkoon julkistetussa teoskuvassa pauhaavat voimalaitoksen kuohut, mikä on ollut yksi Niemisen lempiteemoja jo pitkään. Se näkyi myös Awareness-videoteoksessa, joka oli viime vuonna esillä Mäntän kuvataideviikoilla ja jonka Kiasma lunasti kokoelmiinsa.

Kiväärin piippu vai syvä kaivo? pohtii Simo Vilhunen Sampokeskuksen kierreportaikon muotojen äärellä.
Kiväärin piippu vai syvä kaivo? pohtii Simo Vilhunen Sampokeskuksen kierreportaikon muotojen äärellä.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Käy kohteissa ja ota kuvia

Yllättävä tila taiteelle löytyy myös Sampokeskuksesta. Kyseessä on Rovakadun puolella olevan toimistosiiven kierreportaikko.

– Tätäkään paikkaa moni ei tiedä, Simo Vilhunen arvelee.

Portaikkoon tuleva sinisävyinen Kaivo-teos on Vilhusen ja tapahtuman tuottajana toimivan Pietarisen käsialaa.

Revontulen puolella tapahtuman näyttävin teos lienee pieneen tyhjään liiketilaan rakennettu Mysteerimetsä. Sen tekijöistä osa on tuttuja valotaideryhmä Kuuranvalkeista. Värikäs ja riemukas metsä veikeine valoineen hurmannee ainakin lapsiyleisöä.

– Tässä on sellaiset metsäbileet, Simo Vilhunen esittelee.

Hurmaava satumetsä Revontulessa on jo melkein valmis.
Hurmaava satumetsä Revontulessa on jo melkein valmis.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Revontuleen tehty metsä on myös esimerkki siitä, että tapahtuman tekijät toivovat ihmisten osallistuvan teoksiin.

– Tavoitteena on, että teokset olisivat sellaisia, että ihmiset saisivat ottaa niissä omia kuvia ja jakaa niitä, Vilhunen sanoo.

Elossa Rovaniemi 3.–9.8. Rinteenkulmassa, Sampokeskuksessa ja Revontulessa. Neliöt kaaoksen virrassa -teos on nähtävillä kahtena päivänä, muut koko viikon ajan kauppakeskusten aukioloaikojen mukaan. Vapaa pääsy.
Tutustu

Kohteet

Valsan Aurinko – Café Tivolin vanhan diskopallon uusi elämä Sampokeskuksen aulassa

Videokerma – Biorexin käytävällä Magneetti ry:n audiovisuaalisia teoksia

Itkun Kaivo – Valo- ja ääniteos Rovakatu 30:n portaikossa

Laskos – Rinteenkulman alakäytävän kattodekoraatio

Helmipöllöpari – Rinteenkulman rullaportaikko

Palkit – Rinteenkulman eteläpäädyn ikkunat

Mysteerimetsä liiketilassa Revontulessa

Valojono Revontulen pääkäytävän valoissa

Neliöt kaaoksen virrassa ma 3.8. klo 18–21 ja su 8.9. klo 13–16 Rinteenkulman ja Revontulen välisessä hallissa, kulku yökerho Halfmoonin edestä.

Likiliikkeen ja Rovaniemen Yrittäjien päivä to 6.8. klo 12–18 kauppakeskuksissa.