Arvio: Unoh­tu­ma­ton sa­tu­met­sän val­loi­tus — Lapin yli­op­pi­las­teat­te­rin suur­mu­si­kaa­li on voi­man­näyt­tö, josta pu­hu­taan pitkään

Vaalipaneeli: "Mie­le­no­soit­ta­jien toi­min­ta kääntyy itseään vas­taan" – met­sä­ai­hei­nen vaa­li­pa­nee­li tuo­mit­si hak­kui­den es­tä­mi­sen Aa­lis­tun­tu­rin alueel­la

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Ro­va­nie­men kou­lu­lai­sil­la spe­siaa­li pää­siäis­ruo­ka: Joh­to­kun­nan kanaa ja jälk­kä­rik­si mämmiä – eri­koi­nen ruo­ka­la­ji juontaa juu­ren­sa joh­to­kun­nan vie­rai­lus­ta

Mämmin menekki vaihtelee koulukohtaisesti.
Mämmin menekki vaihtelee koulukohtaisesti.
Kuva: Vesa Joensuu
1. Rovaniemen kouluissa tarjotaan pääsiäisen kunniaksi mämmiä jälkiruuaksi torstaina. Maistuuko mämmi nykypäivän koululaisille, Rovaniemen kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelupäällikkö Marja-Kaisa Mäntylä?

– Mämmin tarjoaminen on ollut perinne jo kauan aikaa, ainakin 20 vuotta. Sinä aikana on ehtinyt monta päiväkoti- ja koululaisten ryhmää kasvaa aikuisiksi.

– Mämmin menekki vaihtelee suuresti koulukohtaisesti ja sitä seurataan seuraavaa vuotta varten. Mämmiä tarjotaan kaikille ja sitä menee noin 50–100 grammaa henkilöä kohti. Mämmin syöntiä edistää herkullinen vaniljakastike.

2. Torstain toisena pääruokavaihtoehtona tarjotaan Johtokunnan kanaa. Mikä tällainen ruoka on ja mistä sen nimi on peräisin?

– Johtokunnan kanan historia juontaa aikaan, jolloin kaupungissa toimi liikelaitosten johtokunta, jonka puheenjohtajana tuolloin toimi Leena Jääskeläinen.

– Johtokunta halusi tutustua uuteen monitoimikeittiöön ja koko ruoka- ja puhtauspalvelun toimintaan. Vierailusta innostuneena henkilöstö kehitti herkullisen ruokalajin tarjottavaksi vieraille. Kanan paistileikkeelle valmistettiin paprikasta ja sipulista currylla ja juustolla höystetty kastike. Ruoka haudutettiin uusilla laitteilla meheväksi.

– Johtokunnan mielestä ruokalaji onnistui hyvin ja siitä syystä se nimettiin Johtokunnan kanaksi. Sen jälkeen ruokalajia on tarjottu juhlapäivien kynnyksellä kaikille asiakkaillemme.

3. Miten erilaisia juhlapäiviä voidaan ottaa huomioon kouluruokailussa?

– Kouluruokailussa otetaan perinteet huomioon. Laskiaisena tarjotaan hernekeittoa ja laskiaispullia, jos laskiainen ei satu hiihtolomaviikolle. Vappuna tarjotaan munkkeja tai donitseja. Ystävänpäivänä tarjotaan jäätelöä tai jotain muuta herkkua.

– Itsenäisyyspäivänä tarjotaan perinteisesti porokiusausta tai karjalanpaistia. Joulun aikaan tietysti tarjotaan kinkku, laatikot ja rosollit.