Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Pääkirjoitus: Hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen ki­ris­tä­mi­sen lyk­kää­mi­nen lykkää myös on­gel­man rat­kai­se­mis­ta – kei­no­te­koi­ses­ta am­mat­ti­ra­jo­jen ra­ken­te­lus­ta on luo­vut­ta­va pi­kim­mi­ten

Ro­va­nie­men kou­luil­la käydään lop­pu­vuon­na nuo­ri­so­val­tuus­ton vaalit - Katso oman koulusi kiin­tiö­pai­kat

Äänestykset tehdään kouluilla. Toimikausi on kaksivuotinen.

Kouluilla on tietty kiintiö nuorisovaltuustopaikkoja. Napapiirin yläasteelta valitaan kolme edustajaa.
Kouluilla on tietty kiintiö nuorisovaltuustopaikkoja. Napapiirin yläasteelta valitaan kolme edustajaa.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemellä on edessä loppuvuodesta uuden nuorisovaltuuston vaalit. Valtuuston toimikausi on kaksivuotinen, ja valinnat tehdään kouluilla loka–joulukuussa.

Valtuustopaikat jakautuvat koulukohtaisiin kiintiöihin ja koulut muodostavat vaalipiirit. Yläkoulujen kiintiö on 25 edustajaa, lukioiden kiintiö, Lapin koulutuskeskus Redun Rovaniemen toimipisteiden kiintiö on kolme, Lapin urheiluopiston yksi ja Ammattiopisto Luovin yksi.

Lisäksi vaaleihin osallistuneista nuorista valitaan 15 yleisvarajäsentä.

Jos kaikista oppilaitoksista ei saada edustusta, paikat jaetaan muille kouluille. Jaossa otetaan huomioon muun muassa koulujen koko sekä jo olemassa olevat edustuspaikat.

Joka koululla on ohjaava opettaja

Nuorisovaltuustotoimintaan, nuorten osallisuuden edistämiseen ja oppilaskuntatoiminnan kehittämiseen nimetään jokaisesta koulusta ja oppilaitoksesta ohjaava opettaja.

Opettaja on mukana järjestämässä paikallisia nuorisovaltuustovaaleja ja tiedottamassa niistä. Koulut työstävät ehdokasasettelut listoineen. Nuorisovaltuustovaaleissa vaalikelpoisia ja äänioikeutettuja ovat vaalivuonna 13–21 vuotta täyttävät Rovaniemellä asuvat sekä Rovaniemen kouluissa ja oppilaitoksissa olevat nuoret.

Nuori, joka ei ole vaalien aikaan kirjoilla missään koulussa, voi asettua ehdokkaaksi edellisessä koulussaan ja käydä siellä myös äänestämässä.

Vaalit

Kiintiöt

Napapiirin yläaste 3 edustajaa

Korkalovaaran peruskoulu 3

Rantavitikan peruskoulu 3

Ounasjoen peruskoulu 2

Lapin yliopiston harjoittelukoulu 2

Muurolan peruskoulu 2

Ounasvaaran peruskoulu 2

Ounasrinteen peruskoulu 2

Steinerkoulu 2

Ylikylän koulu 2 (kokoonpanon täydennys 2021 syksyllä)

Yläkemijoen koulu 2

Lyseonpuiston lukio 2

Ounasvaaran lukio 3

Redun Jokiväylän toimipiste 1

Redun Jänkätien toimipiste 1

Redun Porokadun toimipiste 1

Lapin urheiluopisto 1

Ammattiopisto Luovi 1