Metsästys: Mies kuoli met­säs­tys­on­net­to­muu­des­sa Pu­das­jär­vel­lä – hau­li­kon laukaus osui va­hin­gos­sa met­säs­tys­ka­ve­riin

tähtijuttu: Kor­ko­jen nousu ra­sit­taa ta­lo­yh­tiöi­tä Ro­va­nie­mel­lä – ra­hoi­tus­vas­ti­ke voi kak­sin­ker­tais­tua

pääkirjoitus: Ra­ja­var­tio­lai­tos eh­dot­taa Venäjän vas­tai­sel­le rajalle entistä pa­rem­pia esteitä poik­keus­ti­lan­teen varalle – aidan ra­ken­nus­työt on aloi­tet­ta­va heti

Ro­va­nie­mel­lä tehdään elävä jou­lu­ka­len­te­ri, jonka luukut avau­tu­vat ver­kos­sa

Joulukalenterin yhdestä luukusta paljastuu pienten tonttujen jouluparaati.
Joulukalenterin yhdestä luukusta paljastuu pienten tonttujen jouluparaati.
Kuva: Rovaniemen kaupunki

Rovaniemeläiset yhdistykset, yhteisöt ja yritykset tekevät tänä vuonna toiminnallisen joulukalenterin, jota voi seurata internetissä. Elävän joulukalenterin uusi luukku avautuu päivittäin ja luukuista paljastuu erilaisia jouluisia esityksiä, tapahtumia, hyväntekeväisyyslahjoituksia ja haastetempauksia.

Hyvän mielen joulutunnelmaa välittävä tapahtumasarja kokoaa kaupunkilaiset päivittäin noin 15 minuuttia kestävään nettitapahtumaan. Fyysisesti joulukalenteri lähetetään jouluiseksi somistetusta lasikontista, joka sijaitsee Lordinaukiolla, mutta kalenteriluukut avataan koronaturvallisesti kotioloissa.

Uusi luukku avautuu päivittäin Visit Rovaniemen Facebook-sivun tapahtumassa, johon jokaisen päivän esitykset ja tapahtumat striimataan. Sen välityksellä Rovaniemen joulutunnelma välittyy myös noin 175 000 kotimaiselle Visit Rovaniemen FB-sivun seuraajalle.

Lisäksi luukuista paljastuvat ohjelmat heijastetaan Kanavaan, joka näkyy ohikulkijoille kauppakeskus Sampokeskuksen pohjoisseinältä talvi-iltaisin.

Ensimmäisessä luukussa tonttulakkipäivä

Ensimmäinen luukku kuljettaa katsojat Rovaniemen vuosittaiseen tonttulakkipäivään, joka haastaa kaikki rovaniemeläiset kaupanmyyjistä pankkivirkailijoihin pukeutumaan joulukuun ensimmäisenä päivänä tonttulakkiin.

Muiden luukkujen takaa paljastuu aikana myös paljon paikallista musiikkia. On päiväkodin pikkutonttujen Tonttuparaatia, Tiernatyttöjä ja Tiernapoikia sekä Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia.

Hyväntekeväisyys on niin ikään isossa roolissa. Esimerkiksi Likiliike lahjoittaa 7. joulukuuta oman perinteisen 2 000 euron arvoisen joululahjansa avun tarpeessa olevaan kohteeseen.

Kaikki huipentuu aatonaattona ja aattona perinteiseen Joulupukki matkaan jo käy -tapahtumaan, jota seurataan striimattuna joka puolella maailmaa.

Yhdessä tekemisen intoa

Alkuperäinen idea päivittäin julkaistavasta live-joulukalenterista tuli Rovaseudun Markkinakiinteistöjen Risto Saukkoriipiltä ja Joulupukin Pajakylän Antti Nikanderilta. Lumipalloefekti lähti nopeasti käyntiin.

– Yhteisen ilon jakaminen tänä poikkeuksellisena jouluna on innostanut mukaan koko kaupungin päiväkodeista kuoroihin ja poliiseista eläinsuojeluyhdistykseen. Yhteisen tekemisen kautta halutaan luoda uskoa huomiseen, sanoo yksi joulukalenterin puuhanaisista, Rovaniemen kaupunkikeskustan kehittämistyötä vetävä Miia Taivalantti.

Rovaniemeläisten yhdessä tekemisen into on yllättänyt iloisesti myös Likiliikkeen Marika Tiikkajan, joka on hänkin ollut mukana kalenteritiimissä alusta lähtien.

– Tuli heti sellainen fiilis, että idea levisi kulovalkean tavalla. Kalenteriluukut täyttyivät toinen toistaan mukavimmilla ideoilla. Tämä on uskomaton yhteishengen osoitus, Tiikkaja kehuu.

Yhteisöllinen tekeminen istuu Tiikkajan mukaan täydellisesti paikallisuutta edistävän Likiliikkeen arvomaailmaan.

– Kun kaikki antavat pienen panoksen, saadaan aikaan paljon. Matkailukaupunki Rovaniemellä on paljon annettavaa myös kaupunkilaisille.

Mikä?

Rovaniemen joulukalenteri

Joulukalenteri avataan joulukuussa joka päivä klo 18 Lordinaukiolla.

Kalenteri sisältää erilaisia tapahtumia, esityksiä, lahjoituksia, julkistuksia, haasteita ja tervehdyksiä.

Ohjelmiin lisätään ajoittain hashtageja #rovaniemenjouluhaaste #jouluaeioleperuttu #jouluhaaste, joilla aktivoidaan kaupunkilaiset mukaan teemapäiviin ja haasteisiin. Näitä ovat mm. tonttulakkihaaste, piparihaaste, lumiukko/lumilyhtyhaaste ja itsenäisyyspäivän kynttilähaaste.

Joulukalenteria ovat mukana toteuttamassa mm. Rokke – Rovaniemen keskustan kehittämishanke, Likiliike, Rovaniemen kaupunki - Kanava, Rovaseudun Markkinakiinteistöt, Visit Rovaniemi sekä lukuisat muut yhteistyötahot, yritykset ja yhdistykset.

Kokonaisuus striimataan ja se lähetetään verkon välityksellä kotimaahan Visit Rovaniemen Facebook-kanavalla.