Lapin Kansa live: Arctic Volley kohtaa lii­gas­sa Jy­my­Vol­leyn – katso huip­pu­len­to­pal­loa suorana kello 18.30

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

Yritykset: Iissä si­jait­see eri­koi­nen ki­vi­jal­ka­kaup­pa, joka tun­ne­taan ete­läs­sä asti – Yrit­tä­jä­si­sa­ruk­sil­la on edel­leen myyn­nis­sä 10 000 VHS-ka­set­tia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ro­va­nie­me­läi­set kai­paa­vat tietoa pai­kal­lis­his­to­rias­ta kas­vat­taak­seen juu­riaan ja iden­ti­teet­tiään

Kaija Sälevä kertoi Sairaalanniemen historiasta Rovaniemen kaupungin järjestämällä kulttuurikävelyllä pari viikkoa sitten.
Kaija Sälevä kertoi Sairaalanniemen historiasta Rovaniemen kaupungin järjestämällä kulttuurikävelyllä pari viikkoa sitten.
Kuva: Leena Talvensaari

Kiitos lehtijutusta ”Niemi täynnä historiaa” (UR 21.7.). Aihe on varsin tuttu, onhan Rovaniemen 1. kaupunginosan asukasyhdistys järjestänyt juuri Sairaalanniemeen useita opastettuja kaupunkikävelyjä. Hienoa, että nyt kaupungin kulttuuritoimi on myös kiinnostunut opastetuista kaupunkikävelyistä.

Toki taidemuseo on järjestänyt julkisten taideteosten kierroksia ja matkailuoppaat omaa toimintaansa. Keskikaupungin asukasyhdistyksen  tarjoamilla avoimilla, ilmaisilla kaupunkikävelyillä on tutustuttu kotiseutuhistoriaan, muun muassa Kirkonmäkeen, ensimmäiseen hautausmaahan, Sairaalanniemeen, lääninhallituksen alueeseen, Färinrantaan, Vanhaan asemaan, Asemapäällikön taloon ja Ratamestarin taloon, Konttisen kartanoon jne.

Viime vuosina olemme osallistuneet kaupunkikävelyillä Rovaniemi-viikon ohjelmaan. Oppaanamme on toiminut matkailuopas ja kotiseutuaktiivi Kaija Sälevä.

Kaupunkikuvan historialliset kerrostumat ovat arvokkaita identiteetin ja asumisen hyvinvoinnin rakentajia.

Vuosien varrella kaupungin asukkaat ja vierailijat ovat ottaneet asukasyhdistyksen järjestämät kaupunkikävelyt omakseen. Esimerkiksi viime kesänä Konttisen kartanon opastuksella runsas kuulijakunta sai jakaa muistoja Konttisen entisten lasten kanssa, koska he olivat ottaneet valokuvakansionsa mukaan opastukselle. Yleensä kaupunkikävelyillä onkin mukana henkilöitä, jotka rikastavat kierrosta vielä omilla muistoillaan.

Suositut kaupunkikävelyt osoittavat, että myös kaupungin asukkaat kaipaavat tietoja paikallishistoriasta kasvattaakseen juuriaan ja identiteettiään. Kaupungin näkyvää historiaa hävitetään koko ajan ja samalla menetetään monia merkityksellisiä paikkoja, maamerkkejä, joilla juurtua ja suunnistaa ajassa.

Kaupunkikuvan historialliset kerrostumat ovat arvokkaita identiteetin ja asumisen hyvinvoinnin rakentajia. On hyvä tuntea paikkakunnan menneisyys ja antaa sille näkyvää kunnioitusta säilyttämällä luontoa ja arkkitehtuuria tuleville sukupolville.

Lehden kommenttiin voi yhtyä ihmettelemällä, miksi matkailussa ei muisteta paikkakunnan historiaa? Miksi Rovaniemen kaupunkikuva jälleenrakennettuna, peräpohjalaisena pikkukaupunkina ei kuulu matkailukuvastoon?

Luontokokemusten ohella taide- ja kulttuurielämykset sekä paikkakunnan historia ovat useille matkailun syy. Keskustassa asuvalta turistit saattavat kysyä vanhan kaupungin sijaintia, silloin vastaus löytyy historian tapahtumista.

Tervetuloa mukaan Rovaniemi-viikolla kaupunkikävelylle, joka tällä kertaa kulkee monia muutoksia kokeneella Rovakadulla.

Rovakatu ennen ja nyt -kaupunkikävely su 12.9. klo 15–16, kokoontuminen Rovakatu 2:n parkkipaikalla (entinen mlk:n kunnantalo).