Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Ro­ko­tus­ryy­sis johtui elä­ke­läis­ten tur­has­ta jo­not­ta­maan ryn­ni­mi­ses­tä

-

Viikonloppuna Rovaniemellä alkaneet ikäihmisten massarokotukset menivät julkisuudessa näkynein tuloksin plörinäksi. Valtaisa kaaos täytti Rinteenkulman terveysaseman edustan lauantaina ja kaikille jonossa olleille jäi vähintään paha mieli.

Ehkä alkujäristyksen taakse piiloon jäi se, että enimmälti rokotustapahtuma meni aivan hyvin. Rokotteen sai viikonloppuna noin 1 100 rovaniemeläistä.

Katkera maku syntyi vain lauantaiaamupäivästä, kun ruuhka yllätti liki jokaisen.

Kaikki tietävät nyt aikansa jossiteltuaan, että aulaan terveysaseman ulkopuolelle olisi voitu tuoda parempi opastus, työntekijöitä, vesipiste ja penkkejä. Jossain vaiheessa jonkun terveysasemalla olisi pitänyt miettiä, miten jo ruuhkautunut vanhusmassa saadaan tehokkaimmin pois ahtaista tiloista.

Aulassa nähtiin myös vaaratilanteita, kun ihmisiä pyörtyili. Ikävän ironista oli, että terveysaseman edustalla ei ollut saatavilla hoitohenkilökuntaa, vaan paikalle kurvasi ambulanssi.

Terveysaseman työntekijät eivät ole suurin syypää siihen, että ryysis ja sitä kautta raivo repesi.

Lapin Kansan kuulemat hyvinvointialueen terveysjohtaja Miia Palo ja Rinteenkulman terveysaseman vastuuhoitaja Katja Jokelainen tekivät juuri sen, mikä kriisiviestinnässä on tärkeää: pahoittelivat toimintaa ja etsivät keinoja sille, mitä olisi pitänyt tehdä toisin.

Terveysaseman työntekijät eivät ole suurin syypää siihen, että ryysis ja sitä kautta raivo repesi. Vaikka kukaan ei sitä halua ääneen sanoa, oli pääsyy kuitenkin jonottavissa eläkeläisissä, jotka paukkasivat lukituille sermeille pahimmillaan jo tunteja ennen tapahtuman alkua.

Paras ratkaisu olisi ollut jättää menemättä roikkumaan oven kahvaan syyttä suotta liian aikaisin. Jokin vastuu on ihmisillä itselläänkin.

Ymmärrän, että koronarokotteiden jaosta on huonoja kokemuksia. Nyt ajanvaraussysteemikin on ollut epäonnistunut, kun ikäihmiset eivät ole sitä kautta rokotusaikoja saaneet.

Seurauksena on ajatus, että jonottamaan on lähdettävä, jotta piikin saa.

Ymmärrän silti myös sen, miksi terveysasemalla ei osattu odottaa jopa satojen ihmisten massaryntäystä jo reilusti ennen avaamisaikaa, kun rokotusmahdollisuus jatkui läpi viikonlopun. Vaikka vertaus ontuu, ei kaupankaan eteen kannata tungeksia paria tuntia ennen ovien avaamista.

Ehkä peiliin katsomisen paikka on myös meillä mediaväellä. Iltapäivälehtien otsikot ovat julistaneet synkkää koronatilannetta uhkaavin kielikuvin. Pelottelun tie ei ole oikea, sillä sen verran tuoreessa muistissa pahimman koronavaiheen epätietoisuus yhä on.

Kukaan ei kaipaa hysteriaa. Tärkeintä on maltillisesti suojata heikoimmassa voinnissa olevat.

Perusterveille, useita rokotusannoksia saaneille ihmisille nyt kiertävä virus ei aiheuta vakavaa vaaraa. Rokotteita riittänee kaikille.

Emme ole samassa tilanteessa kuin keväällä 2020, kun kaikki oli vielä uutta ja outoa. Koetetaan siis käyttäytyä sen mukaisesti.

Kirjoittaja on toimittaja.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.