Festivaali: Si­me­rock jul­kai­si nipun ar­tis­ti­kiin­ni­tyk­siä – ­Behm, Kuumaa ja Rosa Coste mukana ensi kesän fes­ti­vaa­leil­la

Tuulivoima: Itä-Lap­piin voi nousta maan suurin tuu­li­puis­to, jos tut­ka­on­gel­miin löytyy rat­kai­su

Kolumni: Vai­kein­ta on vas­taan­ot­taa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Pääkirjoitus

Ri­kos­seu­raa­mus­lai­tos ha­luai­si ra­ken­taa uuden tut­kin­to­van­ki­lan Ro­va­nie­mel­le – kal­te­ri­lai­tos sopisi mai­nios­ti hal­lin­to- ja mat­kai­lu­kau­pun­kiin ja po­lii­si­kin pääsisi kes­kit­ty­mään enemmän po­lii­sin töihin

Lapin tutkintavangit on kuljetettu tähän asti Oulun tutkintavankilaan.
Lapin tutkintavangit on kuljetettu tähän asti Oulun tutkintavankilaan.
Kuva: Pekka Kallasaari
Pääkirjoitus // 10.3.2023

Jos kaikki menee, kuten Rikosseuraamuslaitoksessa (Rise) toivotaan, Rovaniemelle valmistuu mahdollisesti jo 2027 uusi, 40-paikkainen tutkintavankila. Se vastaisi koko pohjoisimman Suomen tutkintavangeista.

Tosin vankilapäätöstä ei tehdä Risessa, vaan sisäministeriössä. Päätös voi syntyä vielä kuluvan vuoden aikana, jos Rise:n vankilaverkostoesitys hyväksytään huhtivaalien jälkeisissä hallitusneuvotteluissa.

Vankilaa on suunniteltu alustavasti uuden, tulevan poliisiaseman yhteyteen Isoaavan Verstaantielle Eteläkeskukseen, minne Rovaniemi työstää parhaillaan asemakaavamuutosta. Uudelle hallinto- ja virastorakennusten korttelialueelle varataan tilaa myös rangaistuslaitokselle.

Vankilan hinta ei ole vielä tiedossa, mutta kyse on vähintäänkin muutamasta kymmenestä miljoonasta eurosta. Laitos työllistäisi jopa 50 henkilöä.

Suomessa on ennestään 28 vankilaa, joista 15 on suljettua ja 13 avovankiloita. Pohjoisin tutkintavankila on Oulussa ja pohjoisin vankila Ylitorniolla. Reilut 25 vuotta sitten avatussa Ylitornion avovankilassa on tilaa 40 miesvangille ja laitos työllistää reilut 20 henkilöä.

Risen mukaan Rovaniemen vankila tarvitaan tutkintavankien määrän kasvun takia. Uusi vankila vähentäisi vankikuljetusta Rovaniemeltä Ouluun, mistä koituisi sekä työaika- että eurosäästöjä. Nyt tutkintavankeja kuljetetaan edestakaisin Rovaniemen Oulun väliä muun muassa oikeudenkäynteihin. Lapin poliisi joutuu matkustamaan usein Ouluun kuulustelemaan vankeja.

Tähän kaikkeen kuluu vuosittain noin 250 000 euroa. Rahan lisäksi kyse on myös viranomaisten ja vankien hyvinvoinnista.

Tutkintavankeus ei ole rangaistus, vaan esitutkinnan ja oikeudenkäynnin aikainen pakkokeino. Kun henkilöä epäillään vakavasta rikoksesta ja poliisi haluaa pitää epäillyn kiinni yli neljä päivää, hänet pitää vangita käräjäoikeuden päätöksellä tutkinnan turvaamiseksi tai epäillyn paon estämiseksi.

Vielä toistaiseksi pohjoisen tutkintavankeja voidaan pitää viikon ajan Rovaniemen poliisiputkassa. Tilanne muuttuu tutkintavankeuslain muutoksen myötä 2025, josta lähtien tutkintavankeja saa pitää poliisiasemalla vain erityisen painavista syistä.

Samalla tutkintavangit siirtyvät poliisilta Risen hoidettaviksi. Se tietää vankikuljetusten huomattavaa lisääntymistä Oulun ja Rovaniemen välillä.

Pohjoisella ei liene mitään uutta vankilaa vastaan. Tutkintavankila vahvistaisi Lapin poliisin alueellista toimintaa – poliisi voisi keskittyä jatkossa nykyistä enemmän poliisin töihin. Kalterilaitos tuskin heikentäisi matkailukaupungin eksoottista imagoa, pikemminkin päinvastoin. Vankila toisi sinne myös lisää työpaikkoja ja vahvistaisi entisestään Rovaniemen asemaa Lapin hallinnollisena pääkaupunkina.

P.S.

Suomalaiset viettivät erilaisten näyttöruutujen äärellä koronavuosina keskimäärin lähes 4,5 tuntia joka ikinen päivä, kertoo Tilastokeskus (LK 9.3.). Ja se on vain koko väestöä koskeva keskiarvo. Nuorten ja nuorten aikuisten keskimääräinen ruutuaika oli 2021 peräti 5 tuntia ja 46 minuuttia – kolmannes heistä oli ruudun äärellä vielä iltamyöhään ja yksi viidestä keskiyölläkin. Tutkijat puhuvat jo evoluutiosta, eikä ihme. Iso osa kansasta tuijottaa puhelintaan jopa kävellessään. Ehkä pian näemme ensimmäisen kännykkävauvan syntymän.