Ra­vin­to­loit­si­jan voit­ta­ja­fii­lis – Au­kea­vat ra­vin­to­lat ovat hel­po­tus niin yrit­tä­jäl­le kuin asiak­kaal­le­kin

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä ravintolat aukesivat pitkän koronakevään jälkeen.

– Voittajafiilis, kuvasi uutista seuraavia tunnelmia Pasi Alakiuttu Sataman Valakiasta.

Ravintola on vielä uusi tuttavuus Kemin sisäsatamassa: aiemmin samassa tilassa on toiminut eri yrittäjä. Alakiuttu ja  Sataman Valakia oli tarkoitus avata vappuna, mutta koronan myötä näin ei käynyt. Pasi Alakiuttu ja ravintolan toinen yrittäjä, Katja Limingoja, pyörittävät myös matkailu- ja ravintola-alalla toimivaa Savottaa sekä pitopalvelu Catjannea. Limingojan mukaan pitopalvelun tilaukset tyssäsivät koronarajoitusten myötä lähes kokonaan. Erilaiset ideat äitienpäivän ja vapun menuista loimuloheen ja Irti arjesta -paketteihin toivat helpotusta tilanteeseen.

Hyvistäkään ideoista ei kuitenkaan yksinään ole pelastajiksi. Nyt kesää kohti voidaan kuitenkin lähteä hyvillä mielin, sillä asiakkaita on riittänyt. Sataman Valakiassa työskentelevän Riikka Kyngäksen mukaan asiakkaat ovat noudattaneet ohjeistuksia hyvin. Turvaväleistä on pidetty huolta ja asiakkaat ovat huolehtineet hygieniasta.

Toivotaan, että ihmiset uskaltavat lähteä liikkeelle.
Sirpa Mäkelä
Kahvila Konditoria Miorita

Asiakkaiden hyvää turvallisuusohjeiden noudattamista kehuu myös Sirpa Mäkelä Kahvila Konditoria Mioritasta. Myös Mioritassa ensimmäinen viikko rajoitusten purkamisen jälkeen vaikuttaa alkaneen lupaavasti. Mäkelä vahvistaa asiakkaiden palaavan pikkuhiljaa Valtakadun perinteiseen kahvilaan. Mäkelä esittelee nurkkapöydässä istuvan väen kutsuen heitä lämpimästi kahvilan vakioporukaksi.

– Käymme täällä noin neljä kertaa viikossa, Eero kertoo.

4–5 hengen kaveriporukka tulee kahvilaan aamuyhdeksän aikoihin. Kalevin ja Eeron mukaan asiakkaiden tunnot rajoitteiden purkamisesta ovat helpottuneita.

– Toivotaan, että ihmiset uskaltavat lähteä liikkeelle, Mäkelä toteaa toiveista kesän suhteen.

Ravintoloiden aukaisuun liittyy kuitenkin rajoituksia. Asiakaspaikat ovat puolittuneet ravintoloiden sisätiloissa, ravintolat saavat olla auki vain klo 6–23 välisenä aikana ja alkoholin anniskelu tapahtuu klo 9–22 välisenä aikana.

Pasi Alakiutun (oik.) ja Katja Limingojan pitämä Sataman Valakia sijaitsee Kemin Työväen Pursiseuran rakennuksessa. Riikka Kyngäs (vas.) työskentelee Pursiseuran tiloissa kolmatta kesää.
Pasi Alakiutun (oik.) ja Katja Limingojan pitämä Sataman Valakia sijaitsee Kemin Työväen Pursiseuran rakennuksessa. Riikka Kyngäs (vas.) työskentelee Pursiseuran tiloissa kolmatta kesää.
Kuva: Siru Uusi-Seppälä

Ylitorniolainen yrittäjä Tenho Kortet kuvaa tilannetta anniskeluravintoloille epäkannattavaksi. Hotelli Kievarin yhteydessä toimii hotellin lisäksi pub, kaksi ravintolaa ja yökerho. Yökerho on nyt suljettu ja pubin aukioloajat lyhentyneet. Valomerkki tulee viikonloppuisin iltakymmeneltä, eli aikaan jolloin asiakkaat olisivat Kortetin mukaan vasta tulossa pubiin. Myös hotellin puolella on ollut hiljaista. Koronatilanne on Kortetin mukaan saattanut säikäyttää matkailijoita pois.

Kortetinkin mukaan terassilla ja ruokailemassa on kuitenkin käynyt asiakkaita, niin paikallisia kuin ohikulkijoitakin.

– Odottelemme ja katsomme, kuvaa Kortet lähitulevaisuutta.