kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

"Ra­vin­to­loi­den täys­sul­ku on mah­dol­li­nen", kertoi Sanna Marin Ylellä

Maran Timo Lappi: Matkailu on juuri alkanut elpyä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan on mahdollista, että hallitus tekee vielä päätöksen ravintoloiden sulkemisesta kokonaan. Ylen Ykkösaamussa lauantaina vieraillut Marin kommentoi mahdollista täyssulkua sanomalla, että kaikkeen pitää varautua.

Hallituksen koronaministerityöryhmä kertoi eilen keskustelleensa ravintoloiden sulkemisesta koko maassa koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Päätös asiasta edellyttää hallituksen mukaan vielä lisäselvityksiä.

– Tämän osalta tehdään selvitystyötä, mitä lainsäädäntöpolkua etenisimme, jos meidän on tarpeen antaa eduskunnalle esitys täyssulusta. Mikäli tuollaisen esityksen antaisimme, siinä vaiheessa tietenkin korvausten pitäisi olla osa tätä kokonaisuutta. Tätä tulemme käymään ensi viikolla tarkemmin läpi, Marin sanoi Ykkösaamussa.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoi perjantaina, että jos ravintoloiden täyssulkuun päädytään, sitä koskevan uuden lainsäädännön valmistelu veisi pari viikkoa. Lakiesityksen pitäisi muun muassa käydä lausuntokierroksella ennen kuin sitä voitaisiin käsitellä eduskunnassa.

Ravintoloiden rajoitukset ovat joka tapauksessa kiristymässä pian, vaikkei täyssulkuun mentäisikään. Ministerityöryhmä päätti tunteja kestäneessä kokouksessaan, että kaikkien ravintoloiden aukioloaikaa rajataan lain määräämään maksimiin eli iltakuuteen. Anniskelun on päätyttävä tuntia aiemmin eli viideltä iltapäivällä.

Koronaministerityöryhmän puheenjohtajan, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan asetus annetaan mahdollisimman nopeasti ensi viikolla.

Tällä hetkellä periaate on, että ruokaravintolat voivat olla auki leviämisvaiheen alueilla iltakahdeksaan koronapassia edellyttämällä. Anniskelu päättyy ravintoloissa kello 17.

"Tulevaisuudessa työvoimapula"

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan ravintoloiden täyssulku johtaisi kymmenientuhansien ihmisten lomautuksiin. Lisäksi tilanne näkyisi Lapin mukaan tulevaisuudessa alan työvoimapulana.

– Kokemuksesta tiedämme, että osa ihmisistä ei enää palaa lomautusten jälkeen alalle lainkaan, Lappi kommentoi STT:lle lauantaina.

Lapin mukaan ministerityöryhmän puheista jäi vielä osin epäselväksi, mitä eri selvityksiä mahdollinen sulkupäätös edellyttäisi. Täyssulun vaikutukset sen sijaan olisivat selvät.

– Jos puhutaan ravintoloiden sulkemisesta, se tarkoittaisi, että koko ala joutuisi lomauttamaan taas kymmeniätuhansia työntekijöitä, Lappi toteaa.

Turistien ateriointi vaarassa?

Lapin mukaan sulku vaikuttaisi myös Suomessa lomailevien matkailijoiden kokemuksiin kielteisesti.

– Esimerkiksi Pohjois-Suomen lomakeskuksissa matkailijoiden ateriat ovat käytännössä täysin ravintolapalveluiden varassa. Jo nykyisillä rajoituksilla heidän palveluistaan on erittäin vaikea huolehtia. Sulku romahduttaisi tämän kokonaan, Lappi sanoi.

Toinen matkailijoille näkyvä esimerkki koskee Helsinki-Vantaan lentoaseman ravintoloita.

– Matkailu on juuri alkanut elpyä, ja lentokentän kautta kulkee taas enemmän matkailijoita. Nykyisiä aseman ravintolapalveluita ei voitaisi sulun jälkeen enää heille järjestää, Lappi kertoi.

"Emme voi laskea korvausten varaan"

Jos ravintolasulku tulee, Lappi ei usko valtion korvaavan siitä aiheutuvia kustannuksia riittävässä mitassa alan yrittäjille.

– Rajoituksista maksetut korvaukset ovat olleet tähän mennessä heikkoja. Ensimmäinen korvaus kevään 2020 sulusta oli vielä hyvä, mutta esimerkiksi viime keväänä korvaukset olivat surkeita, Lappi harmitteli.

– Niiden varaan emme voi alalla enää laskea.

Lapin mukaan muun muassa yritysten kustannustuessa on lisäksi perustavia ongelmia. Esimerkiksi viimeisimmällä kustannustuen hakukierroksella uudet, pandemian aikana perustetut yritykset jäävät nuolemaan näppejään.

Tuen ehdoissa sanotaan, että maaliskuussa 2020 tai sen jälkeen perustetuille yrityksille ei voida määritellä vertailukautta. Tämän vuoksi näille yrityksille ei myöskään voida myöntää kustannustukea.

– Tämä koskee meidänkin alalla satoja uusia yrityksiä, Lappi totesi.