Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Rat­kai­su lohen poi­kas­kuo­le­miin

Lohi kutee syys-lokakuussa virtapaikkojen soraikkoihin. Mäti hautuu talven yli. Poikaset kuoriutuvat loppukeväällä. Aluksi ne ovat valopakoisia ja elävät ruskuaispussin ravinnolla. Muutaman viikon kuluessa ne siirtyvät ulkoiseen ravintoon.

Mäti- ja pikkupoikasvaiheessa kaloja uhkaa muun muassa humus, joka tukahduttaa eliöitä. Kaivosteollisuudesta peräisin olevat rikkiyhdisteet, kuten ksantaatit tappavat poikasia varsinkin talvisin, jolloin laimeneminen on vähäistä.

Vaellusvalmiit poikaset eli smoltit ovat menettäneet aggression 2–3-vuotiaina. Ne lyöttäytyvät parviin ja laskeutuvat nopeasti virtaavan veden mukana mereen. Sata kilometriä taittuu vuorokaudessa.

Nopea, roskainen vesi ja parvi suojaavat poikasia saalistukselta. Hauki, made ja koskelot ovat uhkaavia predaattoreita.

Kirjoittaja uskoo, että lohi on palautettavissa Kemijokeen.
Kirjoittaja uskoo, että lohi on palautettavissa Kemijokeen.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Rakennetussa joessa vaellus kestää pitempään kuin luonnontilan aikana. Patoaltaan virtausolosuhteet vaihtelevat vuorokauden mittaan rajusti, jolloin vaellus häiriintyy. Poikaset eivät sukella riittävän syvälle turbiinikanaviin, vaan harhailevat pintavedessä patoaltaassa, jolloin ne altistuvat stressille ja predaatiolle ja kuolevat.

Tutkimuksen mukaan 40 prosenttia vaelluspoikasista tuhoutuu Kemijoen Valajas- ja Petäjäskosken patoaltaassa. Vain neljännes vaelluspoikasista selviää jokisuulle asti. Poikastappio on aivan liian suuri – satoja tuhansia euroja.

Tutkimus antaa ehkä liian synkän kuvan tilanteesta. Merkatut poikaset selviävät vaelluksesta huonommin kuin käsittelemättömät kalat. Toinen tekijä on, että valtaosa smolteista on muita kuin varhain jokeen nousseiden emojen jälkeläisiä, joten ne eivät ehkä pääse hyötymään tulvasta.

Tilanne korjaantuu yksinkertaisesti, luonnonmukaisesti ja halvalla yhdellä kalauomalla, puomeilla ja painotetulla aitaverkolla patoa kohti. Menetelmässä puomit ja aitaverkko ohjaavat poikaset pois pintavedestä padon nielujen läheltä ohitusuomaan.

Menetelmä toimii myös isoille, sukukypsille nousijoille. Vain yksi reitti alas ja ylös pyrkiville. Säästö on miljoonia euroja.

Hannu Metso