pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Pyö­rä­kau­sa­ri Ou­kul­le? Ottakaa rahani, kun siinä on tolkkua

Henri Anundi on maastopyöräilevä kolumnisti on jokavuotisen aiheensa äärellä. Kiitosta saa Bike Parkin uusi reitti, sapiskaa hissipyöräilyn tynkä sesonki ja aukioloajat.
Henri Anundi on maastopyöräilevä kolumnisti on jokavuotisen aiheensa äärellä. Kiitosta saa Bike Parkin uusi reitti, sapiskaa hissipyöräilyn tynkä sesonki ja aukioloajat.

Kiitos Ounasvaara Bike Parkin rakennustiimille kesällä avatusta uudesta sinisestä alamäkireitistä. Vaikka rata ei vielä ole asettunut aivan lopulliseen muotoonsa, harrastajaporukat nyökyttelevät hyväksyvästi. Oikeaan suuntaan ollaan menossa.

Alamäkireittien rakentaminen maastopyöräilijöille on työlästä ja kallista. Siksi organisaation on uskottava, että investointi on sijoitus tulevaisuuteen. Reittirakentamiseen sijoittamansa rahan yritys pyrkii saamaan takaisin maksavilta asiakkailta. Niitä maastopyöräilyn suosio tuottaa koko ajan lisää.

Maksavia asiakkaita Ounasvaara Bike Parkin emoyhtiön mielestä ovat ilmeisesti vain lomalaiset. Päättelen näin, sillä hissi pyörii juhannuksesta elokuun puoliväliin. Paikallisen harrastajan näkökulmasta kauden voisi aloittaa viikkoja aiemmin ja päättää kaksi kuukautta myöhemmin.

Myös aukioloajat ovat harrastajaa vastaan: hissi menee kiinni kuudelta. Lähden työpaikaltani neljältä, haen lapset ja ruokailemme. Varusteita pääsen pukemaan viideltä ja hissiin ehdin puoli kuudeksi. Puolessa tunnissa kruisailen keski-ikäisen kehoni suoritusiskuun. Sitten hissi pysähtyy.

No kesälomallahan sinne ehtii? Niin, mutta aika monella loma kuluu muissa maisemissa.

Kun paikalliset harrastajat ovat tyytyväisiä, positiivinen pöhinä löytää tiensä näytöille ympäri Suomen.

Minä haluaisin antaa Ounasvaara Bike Parkille rahaa kausikorttia vastaan. Siinä ei kuitenkaan ole kannaltani mitään järkeä. En toki ole yhtä hyvä asiakas kuin lomalainen, joka vuokraa välineet ja ostaa lipun. Mutta minä saattaisin ostaa kausikortin seuraavanakin vuonna ja tuoda kaverinkin mukaan. Jälkikasvusta puhumattakaan.

Kun paikalliset harrastajat ovat tyytyväisiä, positiivinen pöhinä löytää tiensä näytöille ympäri Suomen. Noiden näyttöjen takana etsitään koko ajan uusia paikkoja ajaa. Toistaiseksi Rovaniemen porukalla ei ole hissipyöräilyn suhteen hehkutettavaa.

Asian ei kuitenkaan tarvitse olla näin. Kaksi uutta, hyvin suunniteltua rataa tekisi ihmeitä Ounasvaara Bike Parkin profiilille.

Reilusti pöytähyppyreitä sisältävä flow-reitti olisi harrastajien märkä uni. Niin myös hyppylinja, eli usean peräkkäisen hyppyrin jono. Saattaa kuulostaa hurjalta, mutta äläpä: reitit voi suunnitella ja rakentaa niin, että niistä nauttivat kaikentasoiset kuskit omassa vauhdissaan. Mallia voi katsoa vaikka Iso-Syöte Bike Parkin Isoflow-radasta ja Syöte Linesta.

Olen tällä palstalla ennenkin vaahdonnut Ounasvaaran potentiaalista kansallisen tason maastopyöräilykohteena. Kantaisin mieluummin rahani naapuriin kuin tunturikeskuksiin. Mutta jotain siitä pitäisi saada vastineeksi.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.