kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Tilaajille

Pu­tin-mie­li­nen suo­ma­lais­toh­to­ri, do­sent­ti Johan Bäckman jakaa pro­pa­gan­daa ja uh­kai­lee somessa – Ylio­pis­to: Tit­te­liä ei voi ottaa pois

Valtiotieteiden tohtori, dosentti Johan Bäckman, 50, sai helmikuussa tuomion korkeimmasta oikeudesta. Päätöksen mukaan Bäckman syyllistyi toimittaja Jessikka Aron pitkäkestoiseen vainoamiseen.

Rikoksista luettiin Bäckmanille 60 päivää ehdollista vankeutta ja noin 18 000 euron korvaukset. Lisäksi Bäckman joutuu maksamaan mittavat oikeuskulut.

Päätös oli Suomen oikeushistoriassa ainutlaatuinen, sillä tähän asti vainoaminen on käsitetty lähisuhdeväkivaltana. Nyt vainoaminen oli kohdistunut uhrin ammattiin. Motiivina oli pilata toimittajana työskennelleen Aron maine.

Valeuutisten lähde paljastui

Bäckmanin kampanja Aroa vastaan alkoi vuonna 2015, kun Aro julkaisi Ylellä paljastusreportaasin ”Venäjän trollitehtaasta”, pietarilaisesta internet-tutkimuskeskuksesta, jonka todellinen luonne oli tuottaa valeuutisia nettiin sekä valeprofiileja sosiaaliseen mediaan.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi