kolumni: Päät­tää­kö kau­pun­ki vai mat­kai­lu­bis­nes siitä, montako ho­tel­lia Ro­va­nie­men kes­kus­taan mahtuu?

pääkirjoitus: Saa­me­lais­pa­lis­kun­tien enem­mis­tön lähtö Pa­lis­kun­tain yh­dis­tyk­ses­tä on kova isku po­rol­lis­ten edun­val­vo­jal­le – mitä läh­ti­jät vies­ti­vät teol­laan?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Pride kuuluu myös vä­hem­mis­tön vä­hem­mis­töil­le – Sápmi Pride tuo sa­teen­kaa­ri­saa­me­lai­set yhteen valtion rajoja kat­so­mat­ta

Eleonora Alariesto on Uuden Rovaniemen kolumnisti, joka tutkimusmatkailee Lapin yliopistossa ja viilentyy kuumina kesäpäivinä Kemijoessa.
Eleonora Alariesto on Uuden Rovaniemen kolumnisti, joka tutkimusmatkailee Lapin yliopistossa ja viilentyy kuumina kesäpäivinä Kemijoessa.
Kuva: Pekka Aho

Tasan viikon kuluttua toukokuun kääntyessä virallisesti kesään, käynnistyy kansainvälinen pride-kuukausi. Priden ydinajatus on yksinkertaisuudessaan kaunis: jokaisella on oikeus olla ylpeästi oma itsensä. Etelä-Suomessa pride-kuukausi huipentuu Helsinki Pride -viikkoon, mutta harva tietää pohjoisessa myös saamelaisyhteisön Sápmi Pridesta, jota vietetään tällä kertaa Hetassa elokuun alkupuolella.

Noin kymmenisen vuotta järjestetty Sápmi Pride on yhteisöllinen ja turvallisempi tila sateenkaarisaamelaisille sekä mahdollisuus tavata toisia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia saamelaisia yli valtioiden rajojen. Pride-tapahtumat ovat erityisen tärkeitä nuorille, sillä monet saattavat kokea kotonaan tai yhteisössään väheksyntää tai tuomitsemista. Nuoren kokemus nähdyksi ja kuuluksi tulemisesta on elintärkeä ennaltaehkäistessään yksin jäämisen tunnetta ja mielenterveysongelmia.

Sanonta on saamelaisnuorelle lohdullinen muistuttaen, että saamelaisyhteisössä on aina ollut seksuaalisuuden ja sukupuolten moninaisuutta.

Vanha pohjoissaamenkielinen sanonta kuuluu: ii leat okto beaskka siste. Henkilö ei ole yksin peskin sisällä, vaan poronnahasta tehdyn vaatteen sisällä voi olla monia sukupuolia. Sanonta on saamelaisnuorelle lohdullinen muistuttaen, että saamelaisyhteisössä on aina ollut seksuaalisuuden ja sukupuolten moninaisuutta.

Nykyään kuitenkin vähemmistön vähemmistössä elävälle nuorelle oman seksuaalisuuden ilmaisu voi tuntua tukalalta. Monet nuoret ovatkin kuvailleet joutuneensa valitsemaan erilaisissa tilanteissa, ollako queer vai saamelainen. Oman identiteetin salaaminen johtuu usein turvattomuuden tunteesta, joka aiheutuu rasismista, homo- ja transfobiasta, sekä fyysisen väkivallan uhasta – jopa tappouhkauksista. Näin Sápmi Pride ei ole vain yksittäinen tapahtuma, vaan kaikkia sateenkaaren värejä säteilevä voima, joka osoittaa queersaamelaisten vahvuuden yhteisön sisälle, että ulkopuolelle.

Valmistujaissesongin lähestyessä voi aikuinen miettiä valmiiksi jo erilaisia keinoja tukea oman lähipiirin sateenkaarinuorta. Konkreettisia keinoja on pyrkiä luomaan lämmin ja hyväksyvä ilmapiiri, sekä osoittaa avoimuutta ja kunnioitusta nuoren identiteettiä ja elämää kohtaan. Helppo tapa on jättää poika- ja tyttöystäväkyselyt väliin, ja kysyä yleisesti mitä nuoren elämään kuuluu.

Tärkeintä pride-kuukauden aikana on kuitenkin muistaa, ettei yksikään sateenkaarinuori ole velkaa kellekään oman seksuaalisuutensa tai sukupuolensa julkituontia. Siksi on tärkeää luoda nuorille turvallisempia ja kannustavia tiloja, joissa nuoret voivat tehdä niin halutessaan. Jotta he voivat elää omana itsenään. Pelotta.