Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Pre­si­dent­ti ja ulko- ja tur­val­li­suus­po­liit­ti­nen mi­nis­te­ri­va­lio­kun­ta: Suomi osal­lis­tuu Uk­rai­naa tu­ke­vaan EU:n so­ti­laal­li­seen avus­tus­ope­raa­tioon enin­tään 50 so­ti­laal­la

Helsinki
Sauli Niinistö ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministeriövaliokunta sopivat Suomen osallistumisesta EU:n sotilaalliseen avustusoperaatioon.
Sauli Niinistö ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministeriövaliokunta sopivat Suomen osallistumisesta EU:n sotilaalliseen avustusoperaatioon.
Kuva: VALDA KALNINA

Suomi osallistuu Ukrainaa tukevaan EU:n sotilaalliseen EUMAM Ukraine -avustusoperaation enintään 50 sotilaalla, jotka toimivat koulutus- ja neuvonantotehtävissä. Asiasta linjasivat torstaina presidentti ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta.

Operaatioon on lähdössä mukaan 24 EU-maata. Tarkoitus on kouluttaa yhteensä 15 000 sotilasta Puolassa ja Saksassa vuosien 2023 ja 2024 aikana.

Jotkin jäsenmaista ovat jo kouluttaneet ukrainalaissotilaita esimerkiksi käyttämään länsimaisia asejärjestelmiään. EU:n ulkopuolisista maista Yhdysvallat, Britannia ja Kanada ovat jo kouluttaneet tuhansia ukrainalaissotilaita.

Presidentti ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat torstaina lisäksi Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyösopimusneuvotteluista sekä Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa ja Euroopan turvallisuustilanteesta.

Lisäksi presidentti ja ministerivaliokunta saivat katsauksen Venäjän laittomaan hyökkäyssotaan Ukrainassa liittyvistä kansainvälisen oikeuden kysymyksistä ja kansainvälisten pakotteiden toimeenpanosta.

Tietoja EU:n operaatiosta täydennetty kello 20.52.