Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Poliisi otti Aa­lis­tun­tu­ril­le lei­riy­ty­neet mie­len­osoit­ta­jat kiinni – heidät kul­je­tet­tiin pois alueel­ta

Metsäliikkeen järjestämä mielenosoitus keskeytti hakkuut Aalistunturin eteläpuolella Kolarissa. Alueen metsä on suurilta osin koivu ja kuusi painotteista sekametsää.
Metsäliikkeen järjestämä mielenosoitus keskeytti hakkuut Aalistunturin eteläpuolella Kolarissa. Alueen metsä on suurilta osin koivu ja kuusi painotteista sekametsää.
Kuva: Jouni Porsanger

Kolarissa Aalistunturin eteläpuolelle leiriytyneet mielenosoittajat on otettu kiinni, kerrotaan poliisin tiedotteessa.

Mielenosoittajat keskeyttivät alueella meneillään olevat Metsähallituksen hakkuut sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä estämällä liikenteen hakkuualueelle.

Poliisi keskeytti mielenilmauksen ja purki sinne asettuneiden ihmisten leirin tiistai-iltana noin kello 21:n aikaan.

Poliisi ei tässä vaiheessa kerro kiinniotettujen määrää. Heidät on kuljetettu pois alueelta.

Mielenosoittajat koostuivat Elokapinan, Greenpeacen ja Luonto-Liiton metsäryhmän jäsenistä.

-
Kuva: Miila Kankaanranta

Poliisin partiot saapuivat Aalistunturin lähistöllä olevalle hakkuualueelle tiistaina iltapäivällä. Poliisi määräsi mielenosoituksen siirtymään pois tieltä. Paikalla olleet henkilöt eivät kuitenkaan totelleet poliisia eivätkä siirtäneet liikenteen esteenä ollutta telttaa.

Poliisin mukaan kiinniotettuja mielenosoittajia epäillään tässä vaiheessa hallinnan loukkauksesta sekä niskoittelusta poliisia vastaan.

Metsäryhmän jäsenet olivat olleet valmiita jäämään alueelle niin pitkäksi aikaa, että Aalistunturin alueelle tehty kansallispuistoesitys on käsitelty. Kyseinen kansallispuistoesitys ei ole etenemässä tällä hallituskaudella.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) arvosteli tiistaina Metsähallituksen tekemiä hakkuita.

– Pidän huonona harkintana Metsähallitukselta sitä, että tässä kohtaa hakataan aluetta, josta paikalliset ovat kaavailleet kansallispuistoa, tiistaina Oulussa vieraillut Ohisalo sanoi.

Metsähallitus aloitti hakkuut alueella viime viikolla. Tavoitteena on hakata noin 400 hehtaaria metsää. Aalistunturi ja sen pohjoispuolella oleva Porovuoma on suojeltu. Hakkuut eivät ulotu sinne.

Juttua päivitetty muun muassa Maria Ohisalon kommenteilla kello 23.52.