Po­lii­si: Ala­ky­län koulu sy­ty­tet­tiin ta­hal­li­ses­ti – sy­tyt­tä­jä on sel­väs­ti alle 15-vuo­tias

Kiimingin alakylässä paloi keskiviikko-iltana vanha koulurakennus. Rakennus tuhoutui käyttökelvottomaksi.


Koulurakennus tuhoutui rajussa palossa.
Koulurakennus tuhoutui rajussa palossa.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Kiimingin alakylässä paloi keskiviikko-iltana vanha koulurakennus. Rakennus tuhoutui käyttökelvottomaksi.

Poliisi kertoo, että palo on sytytetty tahallaan. Sytyttäjä on poliisin mukaan selvästi alle 15-vuotias, joten hän ei ole teosta rikosoikeudellisessa vastuussa. Asia ei etene tekijän iän vuoksi syyteharkintaan.

Poliisi on puhuttanut palon sytyttänyttä henkilöä huoltajan ja sosiaalitoimen läsnä ollessa. Rikolliseen tekoon epäilty on myöntänyt teon.

Poliisi pyytää huoltajia keskustelemaan vakavasti lastensa kanssa tulen vaaroista varsinkin näin kuivana kesäaikana.

Alakylän koulun palosta tuli hälytys keskiviikkona noin kello 20.15. Kun palokunta ehti paikalle, rakennus oli täyden palon vaiheessa. Sammutus- ja raivaustyöt jatkuivat aamun tunneille.

Palo oli poliisin mukaan sytytetty rakennuksen ulkopuolelta.

Keskiviikkona illalla riehunut tulipalo tuhosi Alakylän koulun vanhimman, lähes 100 vuotta vanhan rakennuksen. Joulukuussa 1920 valmistuneen Nikin kouluksi kutsutun rakennuksen julkisivu oli Museoviraston suojelema.

Pelastuslaitos sammutti keskiiviikkona illalla Alakylän koulun rajua tulipaloa. Jälkiraivaustyöt kestivät pitkälle torstain puolelle.
Video: Teija Soini

Alakylän koulussa on kolme rakennusta, joista palanut rakennus sijaitsi keskimmäisenä. Palo saatiin rajattua siten, että se ei levinnyt muihin rakennuksiin.

Nikin koulussa oli opiskelutilat noin sadalle oppilaalle. Kiinteästi siellä kävi koulua 60 oppilasta, jonka lisäksi tilassa toimi musiikin erikoisluokka.

Palossa tuhoutui rakennuksen lisäksi paljon arvokasta omaisuutta, esimerkiksi äänentoistolaitteita, tietotekniikkaa ja kymmenien tuhansien eurojen arvoinen piano.

Lue myös: Kou­lu­ra­ken­nuk­sen mukana tu­hou­tui paljon ir­tai­mis­toa Kii­min­gin Ala­ky­läs­sä – Reh­to­ri: "Tälle kesälle vanha ra­ken­nus oli tar­koi­tus maa­la­ta, mutta nyt sitä ei tar­vit­se tehdä, kun ra­ken­nus on tuossa hii­le­nä"

Katso kuvagalleria tulen runteleman koulun raunioista täältä.

Katso kuvat sammutustöistä täältä.

Päivitetty kello 16.45: Lisätty tietoja koulun historiasta ja tuhoutuneesta omaisuudesta.