Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Poh­jois­mai­den pää­mi­nis­te­rit lu­pa­si­vat jatkaa Uk­rai­nan tu­ke­mis­ta – Marin pitää ener­gia­ti­lan­net­ta huo­les­tut­ta­va­na

Pääministeri Kristerssonin mukaan Ruotsi aikoo lisätä sotilaallista tukea.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Suomen pääministeri Sanna Marin sekä Norjan pääministeri Jonas Gahrn Store osallistuivat Pohjoismaiden neuvoston lehdistötilaisuuteen Helsingissä 1. marraskuuta. Pohjoismaiden neuvosto kokoontuu Helsingissä 31.10– 3.11.
Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Suomen pääministeri Sanna Marin sekä Norjan pääministeri Jonas Gahrn Store osallistuivat Pohjoismaiden neuvoston lehdistötilaisuuteen Helsingissä 1. marraskuuta. Pohjoismaiden neuvosto kokoontuu Helsingissä 31.10– 3.11.
Kuva: KIMMO BRANDT

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan energiatilanne Ukrainassa ja Moldovassa on huolestuttava. Marin tapasi muita Pohjoismaiden pääministereitä ja itsehallintoalueiden johtajia tiistaina Helsingissä Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä.

Johtajat keskustelivat Marinin mukaan siitä, miten Ukrainaa ja Moldovaa voitaisiin auttaa nykyistä enemmän.

– Meidän pitää varmistaa, että kaikesta kriittisestä infrastruktuurista, kuten energiasta ja vedestä huolehditaan, jotta ihmiset voivat elää niin normaalia elämää Ukrainassa kuin mahdollista näissä olosuhteissa, Marin sanoi kokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Päämiehet vakuuttivat, että Ukrainan tukemista jatketaan monilla eri tavoin. Tuoreelta Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonilta kysyttiin erikseen, onko Ruotsi edelleen sitoutunut sotilaalliseen apuun Ukrainalle ja onko maassa siitä poliittinen yhteisymmärrys. Hän vakuutti, että asiasta on yhteisymmärrys ja tukea ollaan vahvistamassa.

– Puolustusministeri aikoo kertoa lähipäivinä tarkemmin, miten se tehdään, hän sanoi.

Kristersson ei vielä vahvistanut Turkin-vierailun ajankohtaa

Myös Suomen ja Ruotsin Nato-prosessi nousi tiedotustilaisuudessa esiin. Turkki ja Unkari ovat ainoat maat, jotka eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä.

– Olisi tärkeää, että tämä tapahtuisi mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, Marin sanoi.

Marinin mukaan ei ole kuitenkaan Suomesta ja Ruotsista kiinni, milloin tämä tapahtuu.

Kristersson sanoi, että on keskustellut Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa ja sopinut menevänsä vierailulle Turkkiin. Kristersson sanoi ilmoittavansa täsmällisestä ajankohdasta, kun se on virallisesti vahvistettu.

Perjantaina AFP uutisoi virkamieslähteen mukaan, että Kristersson matkustaisi Turkkiin 8. marraskuuta.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ei ollut tiedotustilaisuudessa läsnä, koska maassa on käynnissä parlamenttivaalit.