Mainos

Pien­ta­lo­jen bio­jä­te­ke­räys alkaa hei­nä­kuus­sa Ro­va­nie­mel­lä – ”Jos jokin asia as­kar­rut­taa, kan­nat­taa meihin re­si­duu­mi­lai­siin olla yh­tey­des­sä”

Viimeisen parin vuoden aikana Napapiirin Residuum on panostanut monipuolisiin ja sujuviin asiointipalveluihin. ”Olemme auttaneet erityisesti biojätekeräykseen liittyvissä kysymyksissä”, palvelupäällikkö Katariina Sieppi kommentoi.

Palvelupäällikkö Katariina Sieppi on ollut mukana uudistamassa Napapiiri Residuumin palvelukanavia. ”Asiakaspalveluamme on kehitetty, jotta voimme palvella asiakkaitamme mahdollisimman hyvin.”
Palvelupäällikkö Katariina Sieppi on ollut mukana uudistamassa Napapiiri Residuumin palvelukanavia. ”Asiakaspalveluamme on kehitetty, jotta voimme palvella asiakkaitamme mahdollisimman hyvin.”

Napapiirin Residuumilla on kiireiset pari vuotta takana. Ensin taloyhtiöiden bio- ja pakkausjätteiden kuljetukset Rovaniemellä siirtyivät Residuumille kesällä 2023, ja tänä vuonna valtakunnallinen biojätteen keräysvelvoite laajentuu koskemaan Rovaniemen keskustaajaman kaikkia asuinkiinteistöjä heinäkuusta alkaen.

Residuumin toimistolla on eletty työntäyteistä arkea, kun henkilökunta on valmistellut tulevia muutoksia sekä pyrkinyt viestimään ja palvelemaan asiakkaita mahdollisimman hyvin muutosten keskellä.

– Noin kaksi kolmasosaa Rovaniemen keskustaajaman asujista on ilmoittanut meille tiedon biojätteen keräystavasta tähän mennessä, mikä on todella hieno määrä. Vaikka ilmoitusaika päättyi 15.1.2024, ehtii jokainen pientaloasukas vielä lähettämään meille tarvittavat tiedot, Napapiirin Residuumin palvelupäällikkö Katariina Sieppi rohkaisee.

Syy siihen, miksi Napapiirin Residuum tarvitsee jokaiselta velvoitteen piiriin kuuluvalta kiinteistöltä tiedon biojätteen keräystavasta etukäteen, liittyy erityisesti tulevien tyhjennysten reititysten suunnitteluun ja astiahankintoihin.

– On tärkeää, että urakoitsijamme voivat suunnitella reititykset hyvissä ajoin. Mahdollisimman kattavat ennakkotiedot auttavat järjestämään biojätteen keräyksen sujuvasti heti alusta alkaen, Sieppi kommentoi.

Ilmoitusten avulla Napapiirin Residuum voi tehdä myös keräykseen kuuluvat astiahankinnat ja sopia asiakkaan kanssa, milloin astia toimitetaan pihalle. Asiakas voi valita itselleen sopivan aloitusajankohdan liittymisen yhteydessä.

– Keräykseen voi liittyä vaikka heti, tai halutessaan vasta heinäkuussa. Tällöin astia toimitetaan kesällä, ja tyhjennykset alkavat pyöriä sovitulla tyhjennysvälillä velvoitteen alettua, Sieppi ohjeistaa.

Sieppi muistuttaa, että astioista ei tulla perimään minkäänlaista vuokraa, ja astia on säkitetty eli sitä ei tarvitse erikseen suojata.

– Olemme halunneet tehdä keräyksen asiakkaalle mahdollisimman helpoksi ja vaivattomaksi.

Kuvassa Napapiirin Residuumin biojätteen keräysastia ja kuvallinen biojätteen lajittelutarra. ”Jos asiakas valitsee biojätteen erilliskeräyksen, sisältyvät jäteastia, säkki ja lajittelutarra sekä vuosittainen astian pesu tyhjennyshintaan. Ruskeanvärisistä jäteastioista on saatavana kaksi eri kokovaihtoehtoa”, Katariina Sieppi esittelee.
Kuvassa Napapiirin Residuumin biojätteen keräysastia ja kuvallinen biojätteen lajittelutarra. ”Jos asiakas valitsee biojätteen erilliskeräyksen, sisältyvät jäteastia, säkki ja lajittelutarra sekä vuosittainen astian pesu tyhjennyshintaan. Ruskeanvärisistä jäteastioista on saatavana kaksi eri kokovaihtoehtoa”, Katariina Sieppi esittelee.

Vastuullisuus huomioitu kuljetuksissa

Asiakkaalle vaivattoman palvelun lisäksi Residuumilla on panostettu kuljetusten vastuullisuuteen. Kaikki urakat ajetaan uusiutuvalla dieselillä (HVO), mikä vähentää valmistajan mukaan liikenteen CO2-päästöjä keskimäärin jopa 90 % verrattuna fossiilisen dieselin käyttöön.

– Bio- ja pakkausjätteiden kuljetukset on kilpailutettu alueittain siten, että yhdellä alueella ajaa vain yksi urakoitsija. Tämä mahdollistaa myös reittien optimoinnin niin, että turhia ajokilometrejä ei syntyisi, Sieppi kertoo.

– Lisäksi kaikki urakkamme ajetaan uusiutuvalla dieselillä. Tällä tavalla osallistumme myös Rovaniemen kaupunkistrategian toteuttamiseen päästöjen vähentämisen osalta.

Kimppa-astia jakaa kuluja

Napapiirin Residuumin asiakaspalveluun saapuvat kysymykset koskevat tällä hetkellä useimmiten biojätteen keräysvelvoitetta sen ajankohtaisuuden vuoksi. Ihmisiä saattaa esimerkiksi mietityttää, mitkä olivatkaan biojätteen vaihtoehtoiset keräystavat, saako keräyksen aloittaa ennen heinäkuuta ja minkä näköinen ja kokoinen Residuumin toimittama biojäteastia on.

– Asukkaat voivat täyttää jätelain velvoitteen joko kompostoimalla tai liittymällä biojätteen erilliskeräykseen. Naapurit voivat sopia myös kimppa-astian käytöstä, mikä toimii samoin kuin oma astia, mutta yhtä astiaa käyttää useampi talous, Sieppi kertoo.

Kimppa-astialle tulee valita vastuuhenkilö, joka tekee ilmoituksen kaikkien käyttäjien puolesta. Jatkossa Napapiirin Residuum jakaa kustannukset käyttäjien kesken ja lähettää jokaiselle oman laskun.

– Olemme iloksemme huomanneet, että moni on ilmoittanut ottavansa kimppa-astian käyttöön. Se todellakin on vaivaton ja edullinen tapa lajitella biojäte, Sieppi toteaa.

Napapiiri Residuumin henkilökunta neuvoo mielellään lajitteluun ja jätehuoltoon liittyvissä kysymyksissä.
Napapiiri Residuumin henkilökunta neuvoo mielellään lajitteluun ja jätehuoltoon liittyvissä kysymyksissä.

Panostuksia asiointipalveluihin

Viimeisen parin vuoden aikana Napapiirin Residuum on panostanut asiakaspalvelun ja asiointikanavien kehittämiseen. Tuoreimmat uudistukset ovat puhelinpalvelun uudistus ja chat-palvelun käyttöönotto.

– Ennen meillä oli kaksi erillistä numeroa, mutta nykyisin asiakkaat voivat hoitaa kaikki asiansa yhden puhelinnumeron kautta. Kun asiakas soittaa asiakaspalvelun ja neuvonnan numeroon, hän voi valita numerovalinnalla asiaansa parhaiten sopivan aiheen. Näin pyrimme ohjaamaan asiakkaat suoraan aiheeseen perehtyneille asiakaspalvelijoille, Sieppi neuvoo.

Uusimpana asiointikanavana Napapiirin Residuum on ottanut käyttöön chat-palvelun, jonka kautta asiakas voi keskustella asiakaspalvelijan kanssa reaaliajassa. Live-chat on auki maanantaista perjantaihin klo 8–16.

– Meiltä löytyy myös sähköinen asiointipalvelu, jonka kautta asiakas voi tarkastella ja muuttaa bio- ja pakkausjätteiden keräykseen sekä jätehuollon perusmaksuun liittyviä asioita. Muutoksista ei siis tarvitse erikseen soittaa vaan ilmoitusten teko hoituu kätevästi vaikka kotisohvalta käsin, Sieppi esittelee.

– Kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, jos jokin asia askarruttaa lajitteluun tai jätehuoltoon liittyen. Me Residuumilla olemme teitä asiakkaita varten.

Jäikö jokin asia vielä askarruttamaan? Lue lisää Residuumin järjestämästä bio- ja pakkausjätteen keräyksestä.  


Napapiirin Residuum Oy

Napapiirin Residuum palvelee asukkaita Rovaniemellä, Ranualla ja Pellossa. Se vastaa muun muassa kotitalouksien hyötykäyttömateriaalien ja vaarallisten jätteiden jätehuollon järjestämisestä sekä lajitteluneuvonnasta ja tiedottamisesta.

Ole yhteydessä Napapiirin Residuumin asiakaspalveluun:

• puhelimitse puh. 0207 120 230 (ma-pe klo 9–15)

• sähköpostitse asiakaspalvelu@residuum.fi

• live-chatissa arkisin klo 8–16

sähköisen asiointipalvelun avulla 


BIOJÄTTEEN LAJITTELU

• Suomen jätelaki velvoittaa yli 10 000 asukkaan taajamissa jatkossa kaikkia asuinkiinteistöjä lajittelemaan siellä syntyvän biojätteen. Rovaniemen keskustaajamassa 1–4 huoneiston asuinkiinteistöjen velvoite astuu voimaan 19.7.2024.

• Jätelain mukaisesti taajama-alueilla asumisessa syntyvien bio- ja pakkausjätteiden keräykset ovat siirtyneet kunnan vastuulle. Napapiirin Residuum järjestää keräykset Rovaniemellä.

• Velvoitteen voi täyttää kompostoimalla tai liittymällä biojätteen erilliskeräykseen. Naapurit voivat sopia myös kimppa-astian käytöstä.


BIOJÄTETTÄ OVAT

Eloperäiset jätteet, kuten:

• Ruoantähteet

• Hedelmien, vihannesten ja juuresten kuoret

• Kahvin- ja teenporot suodatinpapereineen

• Talouspaperit ja lautasliinat

• Kalanruodot ja pienet luut

• Huonekasvit ja kasvien pehmeät osat

Biojätteen voi laittaa astiaan muovi-, paperi- tai biohajoavassa pussissa. Nestemäiset biojätteet tulee pakata kartonkipurkkiin.