kolumni: Päät­tää­kö kau­pun­ki vai mat­kai­lu­bis­nes siitä, montako ho­tel­lia Ro­va­nie­men kes­kus­taan mahtuu?

Lapin Kansa Live: Vuoden suurin voi­mis­te­lu­ta­pah­tu­ma käyn­nis­tyy toden teolla per­jan­tai­aa­mu­na – seuraa Voi­mis­te­lu­päi­vien lä­he­tyk­siä suorana täältä

pääkirjoitus: Orpon hal­li­tuk­sen esteet ovat kaa­tu­neet yksi toi­sen­sa jälkeen ja ohjelma on viittä vaille valmis – var­si­nai­nen kes­tä­vyys­tes­ti on silti edessä päin

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Pi­de­tään kiinni omasta kiin­teis­tön­hoi­dos­ta

Noin 200 kuntaa kärsii erisuuruisista talousongelmista. Kuluva vuosi päättyy monella miinustulokseen. Menot ovat tuloja suuremmat, vaikka tavoite on päinvastainen. Rovaniemen päätöksenteko selittää vain osan, jos ollenkaan talousongelmista.

Valtio on ollut viime vuosina huono sopimuskumppani kunnille. Valtionosuuksien leikkaukset ja kuntien velvoitteiden lisäämiset ovat pienentäneet kuntatalouden liikkumavaraa ja ennustettavuutta. Verotulojen hidas kasvu työllisyyden parantumisesta huolimatta on tullut myös Rovaniemelle yllätyksenä. Tulorekisteritiedot, joista verotulot on kunnille arvioitu, ovat osoittautuneet vääriksi.

Rovaniemen taloutta heikentää monen muun kunnan lailla erikoissairaanhoidon menojen nopea kasvu. Sairaalalaitteet, kojeet, lääkkeet ja hoidot kehittyvät ja kallistuvat. Potilaat on hoidettava, mutta menokuria tarvitaan terveydenhoidossakin. Iso ongelma kohdistuu julkisiin rakennuksiin. Osa kouluista, päiväkodeista, hoitolaitoksista ja virastoista on jouduttu asettamaan käyttökieltoon huonon sisäilman takia. Henkilöstö ja asiakkaat on siirretty väistötiloihin.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.