Pääkirjoitus: Suden kan­nan­hoi­dol­li­nen jahti on aloi­tet­ta­va Suo­mes­sa mah­dol­li­sim­man pian

Yritykset: Tornion Park Hotel vaihtaa omis­ta­jaa

Rikosepäily: Kahden osa­kas­kun­nan rahat ka­to­si­vat Pel­ko­sen­nie­mel­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pääkirjoitus

Pe­rus­suo­ma­lais­ten ta­voit­te­le­ma maa­han­muu­ton tu­lo­ra­jan tuntuva ki­ris­tys on ku­tis­tu­mas­sa kos­meet­ti­sek­si muu­tok­sek­si – se on hyvä uutinen Lapille

Uusi tuloraja ei estäisi kokkien ja tarjoilijoiden työperäistä maahanmuuttoa Suomeen.
Uusi tuloraja ei estäisi kokkien ja tarjoilijoiden työperäistä maahanmuuttoa Suomeen.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen
Pääkirjoitus // 31.5.2023

Hallitusneuvottelijat – kokoomus, perussuomalaiset, rkp ja kristillisdemokraatit – kertoivat viikonloppuna päässeensä sopuun maahanmuutto- ja ilmastolinjauksista. Julkisuuteen ei kerrottu tämän enempää, mutta sittemmin on selvinnyt, että työperäisen maahanmuuton osalta linjaus on jäämässä kauas perussuomalaisten ajamasta linjasta.

Perussuomalaiset on vaatinut neuvotteluissa, että työntekoon oikeuttavan oleskeluluvan ehtona olisi vähintään 2 500 euron kuukausittaiset bruttotulot. Alunperin puolue olisi huolinut Suomeen EU:n ulkopuolelta vain sellaisia työntekijöitä, jotka ansaitsevat yli 3 300 euroa kuukaudessa, mikä on suomalaisen työntekijän madiaanipalkka.

Ylen tietojen mukaan (29.5.) neuvotteluissa on päädytty asettamaan tuloraja 1 600 euroon. Se olisi noin 270 euroa nykyistä rajaa – 1 331 euroa – korkeampi.

Työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntija on arvioinut uuden rajan vähentävän työntekijän oleskelulupaan perustuvaa maahanmuuttoa muutamilla prosenteilla. Suomeen tuli 2022 alle 10 000 työntekijää tällaisella luvalla, joten vastaavan kokoisessa tulijajoukossa uuden rajan vaikutus olisi muutamia satoja henkilöitä.

Vielä ei tiedetä, ovatko hallitusneuvottelijat sopineet tai sopimassa poikkeussäännöistä, joita on käytössä muun muassa Tanskassa. Siellä on listattu työvoimapula-ammatteja, joissa ei tarvitse noudattaa yleistä tulorajaa – riittää, että palkka on työehtosopimusten mukainen.

Lapin matkailussa, muun muassa hotelli- ja ravintola-alalla, on odoteltu uusia palkkarajoja huolestunein mielin. Sesonkipainotteinen matkailuelinkeino on yhä riippuvaisempi vierastyövoimasta, jota tulee runsaasti myös EU-maiden ulkopuolelta.

Vastaavaa riippuvaisuutta on muillakin kroonistuvasta työvoimapulasta kärsivillä aloilla, kuten kuten sote- ja siivousalalla.

Asiantuntijoiden mukaan työperäinen maahanmuutto pitäisi 2- tai jopa 3-kertaistaa nykyisestä, jos ikääntyvä Suomi aikoo säilyttää nykyiset hyvinvointipalvelunsa.

Mikäli tuloraja on 1 600 euroa, eikä poikkeussääntöjä tule, tulijoista karsiutuvat lähinnä osa-aikaiset työntekijät, joiden palkka määräytyy työtuntien mukaan. Heitä on erityisen paljon hotelli- ja ravintola-alalla, jopa puolet kaikista työntekijöistä. Sen sijaan alalla kokoaikaisesti työskentelevien keskipalkka, 2 406 euroa, ylittää rajan selvästi.

Vaikka matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara pitää tulorajan nostoa ongelmana, sen kanssa on mahdollista elää. Tilastokeskuksen tilastojen mukaan pienipalkkaisimpienkin alojen kuukausipalkat ylittävät rajan.

Kokonaan toinen asia on, kelpaako perussuomalaisten neuvottelema kompromissi puolueen kannattajille, joista moni haluaisi laittaa rajan kiinni kaikilta tänne pysyvästi pyrkiviltä ulkomaalaisilta.

P.S.

Onko Suomi yhä pohjoismainen hyvinvointivaltio? Numeroiden valossa ei. Muut Pohjoismaat ovat ajaneet pysyvästi Suomen ohi sekä bruttokansantuotteessa että vauraudessa. Tanskalaiset, norjalaiset ja ruotsalaiset tienaavat reilusti enemmän kuin suomalaiset ja ovat liki kaksi kertaa meitä vauraampia – ja ero naapureihin kasvaa koko ajan. Jopa muu Eurooppa ottaa kituliaan talouskasvun maatamme jatkuvasti kiinni. Lähin tasaveroinen verrokkimaamme ei ole enää Ruotsi, vaan Slovenia, joka tosin oli aikoinaan sosialistisen Jugoslavian vaurainta aluetta.