Politiikka: Miksi kes­kus­ta rii­taut­ti luon­non­suo­je­lu­lain, Katri Kul­mu­ni?

Kunniamerkit: Ta­sa­val­lan pre­si­dent­ti myönsi tämän vuoden kun­nia­mer­kit – katso Lapin pal­ki­tut

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Per­suis­sa ak­ka­val­ta

Pakonomaisesti ja kiireellä pystyyn polkaistut historialliset ensimmäiset aluevaalit pidettiin. Hillotolppia jaettiin ja kaikenlaista taas luvattiin.

Äänestysaktiivisuus jäikin historiallisen alhaiseksi. Palveluiden puolustajia oli liikkeellä ilahduttava määrä. Se kertoo, että palveluiden karsimiseen on syytä varautua. Ilman uhkaa ei tarvittaisi puolustajia lainkaan. Sanojen on muututtava teoiksi kun lupausten lunastamisen päivät koittavat.

Perussuomalaisilla vaalit menivät penkin alle ja kannatus jäi paljon siitä mihin on totuttu. Innokkaat persufoobikot ovatkin maanisesti vaalien jälkeen revitelleet, että nyt palattiin jälleen kolmen suuren aikaan. Hetkistä kannattaa nauttia koska vuodet ovat lyhyitä. Hörinät hiljenevät ja hymyt hyytelöityvät. Ihmiset kuitenkin seuraavat ja huomaavat miten eri päätökset vaikuttavat heidän jokapäiväiseen arkeensa.

Puhuttiin mitä puhuttiin mutta aluevaalit olivat istuville kansanedustajille ja eduskuntaan mieliville kuitenkin eräänlainen henkilökohtaisen kannatuksen mittaus. Seuraavia eduskuntavaaleja ajatellen perussuomalaisissa näyttäisi olevan Lapissa akkavalta. Kaisa Juuso sai yli tuhat ääntä ja istuvalla kansanedustajalla on aina jonkinlainen etumatka muihin ehdokkaisiin nähden.

Varsinaisen myrskyvaroituksen antoi kuitenkin Sara Seppänen saadessaan lähes tuhat ääntä.

Eikä pidä unohtaa kolmanneksi tullutta Heli Trögiä. Persujen äijäköörillä jäi petrattavaa. Näillä näkymin perussuomalaisten riveistä eduskuntaan nousee Lapista ainoastaan naisia.

Vaikka äänestysinto jäikin laimeaksi niin vaalit osoittivat jälleen kerran ettei ääniä saa pelkästään huutelemalla ja käsiä heiluttelemalla.

Allekirjoittanutkin on sen joskus kokenut ihan itse. Ainakin kerran tai pari. Kaikille vaaleille on yhteistä se, että kaikki eivät pääse läpi ja paikkoja on rajallinen määrä mutta aina löytyy huonoja häviäjiä.

Ari SaukkoTervola